Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Кризни штаб: Од суботе ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном

rss

20.10.2021. Јужне вести

Као нова мера за борбу против епидемије у Србији се од суботе, 23. октобра, уводе ковид пропуснице, одлука је коју је на данашњој седници донео републички Кризни штаб.

Фото: Jacek Dylag / Unsplash

Пропуснице ће важити сваког дана од 22 сата, па ће у то време у угоститељске објекте у затвореном простору моћи да уђу само вакцинисани грађани или они који имају ПЦР тест не старији од 72 сата, антигенски тест не старији од 48 сати и потврду о прележаном коронавирусу не старију од 7 месеци.

Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је након седнице епидемиолошку ситуацију у земљи као катастрофалну и истакла да је медицински део Штаба предлагао и оштрије мере.

У свим угоститељским објектима - ресторанима, кафићима, баровима и сличним објектима након 22 сата од суботе, 23. октобра, нећете моћи да будете без валидне ковид пропуснице - поручила је Брнабић.

Према њеним речима, сви који желе да организују славља током дана моћи ће то да учине, а ковид пропуснице важиће од 22 сата јер је тада, како је казала, ризичније бити у угоститељском објекту него ујутру.

Тада је музика, песма, грљење, алкохол и много је ризичније него кад седите у кафићу у 9 сати ујутру - рекла је премијерка.

Осим тога, како је навела, од 22 сата ће бити лакше контролисати да ли грађани имају пропуснице, а у контролу ће бити укључене све инспекције, као и комунална милиција.

Ковид редар ће скенирати QR код, који показује да ли је сертификат валидан, навела је премијерка и додала да ће сертификат моћи да се показује у папирном облику или у дигиталном формату, преко мобилног телефона.

Брнабић је напоменула и да се важеће мере не поштују довољно и да ће зато контроле бити пооштрене.

Подсетимо, из Кризног штаба су 11. септембра грађанима казали да се припреме за ковид пропуснице, а министар здравља Златибор Лончар рекао је десетак дана касније у Нишу да су оне спремне, али да се тражи најбоље решење за њихову примену.

Аутор:Т. Радовановић Извор


# Ана Брнабић коронавирус
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима