Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Још нема одлуке о задужењу за реконструкцију водовода

rss

11.11.2011. Извор: Радио Алексинац, Алексиначке новости

Коалициони партнери у општинској влади имају различите ставове по питању узимања кредита Развојне банке Немачке.

Сви се слажу да је реконструкција водосистема "Бресје" неопходна, али постоји бојазан да ће кредитно задужење бити превелики терет за буџет грађана Алексинца који ће га наредних година отплаћивати.

Још нема одлуке о задужењу за реконструкцију водовода

Челници странака на власти у Алексинцу преговарају ових дана о решењу овог проблема и за сада имају опречне ставове.

Драган Јовановић, председник општинског одбора Српске радикалне странке у Алексинцу и један од преговарача, каже да је после састанка коалиционих партнера у четвртак постигнут прелиминарни договор у вези са условима под којима је могуће узети кредит.

Али коначан став радикала по овом питању биће познат тек у понедељак када је заказана седница општинског одбора ове странке. Тада ће преговарачки тим, који су чинили поред Драгана Јовановића и Лидија Ракоњац и Милован Радовановић, изнети све нове детаље који су договорени.

- Ни ми, ни Социјалисти нисмо хтели ни по коју цену да прихватимо прву верзију уговора јер је камата била превелика. Успели смо значајно да смањимо камату која сада износи 3, 49 посто. Успели смо преговорима да смањимо и цену воде за грађане општине Алексинац. По првом уговору, цена воде 2015. године би била 125 динара, а по новом уговору је 68 динара без инфлације - каже Јовановић.

Јовановић напомиње да су радикали тражили да се субвенвцијама из општинског буџета социјално угроженом становништву помогне при плаћању воде.

И председник општинског одбора Социјалистичке партије Србије у Алексинцу Драгослав Живадиновић има сличан став о кредитном задужењу.

- Социјалисти Алексинца нису били против реконструкције водосистема "Бресје", већ смо тражили могућност за боље услове. Што се тиче задужења, ту треба да се определимо, јер по проценама које имамо, само за реконструкцију водосистема Бован потребно је око 2,5 милиона евра - каже Живадиновић.

Он наводи и примере општина и градова који су, зато што су то регионални водосистеми, успели да добију и значајна средства из републичког буџета. Социјалисти траже да се и те могућности испитају како сав терет плаћања не би пао на грађане Алексинца иако воду из водосистема "Бресје" користе и грађани Ражња, Соко Бање и Параћина по потреби.

- С обзиром да је ово регионални водосистем који покрива Алексинац, Ражањ и Соко Бању, са могућношћу прикључивања Параћина, ми смо тражили да се испитају све могућности како бисмо евентуално добили одређена средства из републичког буџета. На пример, Ниш је за реконструкцију свог водосистема добио 60 посто вредности инвестиција. Исту суму добила је и општина Гаџин Хан. Сматрамо да и ми можемо да искористимо ове погодности - наводи Живадиновић.

Он напомиње и да је социјалистима нова камата од 3,49 посто прихватљива јер ће тиме и пројектована цена воде бити мања.

- Ми смо, такође, тражили да радимо само реконструкцију водосистема с обзиром да смо на прагу избора после којих је могуће да имамо паралелну власт република - општина, што до сада није био случај. То, ипак, нисмо успели да постигнемо. Садашњи договор је да задужење буде 3 милиона и 250 хиљада евра, а један део тог новца би ишао на реконструкцију азбестних цеви - завршава Живадиновић.

Председник општине Алексинац Иван Димић каже за Радио Алексинац да верује да ће до договора доћи у најскорије време и да ће неки прелиминарни разговори бити завршени до среде.

- У овом тренутку потребна је сагласност да би се усвојио тарифни модел повећања цена, план инвестиција и да би могао да буде усвојен уговор између ЈКП Водовод и канализација и општине Алексинац. Сва три документа су начелно разматрана и договорена, а очекује се још званичан став Српске радикалне странке - каже председник Димић.

Став радикала је, по његовим речима, до недавно био апсолутно негативан по овом питању, али се очекује да после свих договора и они промене свој став и прихвате уговор.

- Чини ми се да смо те нејасноће разрешили и да су сви партнери схватили да је овај кредит веома повољан по општину Алексинац. Без овог кредита нећемо моћи да извршимо реконструкцију водосистема, а то опет значи озбиљне проблеме у водоснабдевању за неколико година - изричит је Димић.

Последњи рок до ког општинска власт треба да се изјасни о прихватању кредита је 18. новембар. После истека тог рока, који је, да подсетимо већ једном продужен, Алексинац ће изаћи из програма финансирања за који средства обезбеђује Развојна банка Немачке.



# председник општине Иван Димић општина Драгослав Живадиновић Бован Милован Радовановић Радио Алексинац водовод Гаџин Хан Ражањ Ана Јовановић Драган Јовановић Лидија Ракоњац
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима