Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Јавна расправа поводом радова на кориту реке Моравице

rss

01.09.2016.

Јавна расправа о анализи социоекономских утицаја реализације пројекта заштите Алексинца од поплава кроз уређење корита реке Моравице, од пиварског до гробљанског моста, одржана је јуче у сали Скупштине општине Алексинац.

Јавна расправа поводом радова на кориту реке Моравице

Овај пројекат један је од 8 пројеката хитне санације од поплава које у овом тренутку спроводи Републичка дирекција за воде при Министарству пољопривреде и заштите животне средине, а који су финансирани средствима из кредита Светске банке.

Студија о социоекономским условима реализације радова интегрални је део сваког пројекта финансираног средствима Светске банке, и представља један од услова за учешће ове међународне институције у финансирању било ког пројекта.

У складу са овим правилима, како формални, тако и неформални власници објеката, засада и осталих материјалних добара имају право на накнаду штете проузроковане реализацијом пројекта. Због тога, Републичка дирекција за воде била је у обавези да изврши поступак експропријације над 14 парцела и 11 помоћних објеката, у укупној површини од 894 метара квадратних, и да адекватно обештети власнике или дугогодишње кориснике истих.

Још једна важна ставка ових правила јесте постојање жалбене комисије и доступност права на жалбу, тако да сви грађани који сматрају да су њихова права угрожена извођењем радова на уређењу корита Моравице могу поднети жалбу Кoмисиjи зa жaлбe (КЗЖ) личнo, тeлeфoнoм, или у писaнoj фoрми, пoпуњaвaњeм oбрaсцa зa жaлбe (кojи мoжe бити дoстaвљeн пoштoм, фaксoм, или личнo нa дoлe нaвeдeну aдрeсу):

Oпштинa Aлeксинaц
Кoмисиja зa жaлбe
Књaзa Mилoшa 169
18220 Aлeксинaц

Поред овог пројекта, на територији општине Алексинац из истог фонда финансира се још један пројекат ургентне санације поплава - Пројекат уређења левообалног насипа на Јужној Морави код Доњег Љубеша и Витковца. Укупна вредност ова два пројекта са обрачунатим порезом износи чак око 620 милиона динара.

Целокупну анализу социоекономских утицаја реализације пројекта заштите Алексинца од поплава можете погледати на следећем линку http://www.rdvode.gov.rs/doc/ARAP%20ALEKSINAC%20Final.pdf .


# Дирекција Моравица кеј
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима