Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Из Дашнице до Јерусалима

rss

12.07.2013.

Зоран Младеновић (64) из Земуна, Зоран Јефтић (56) из Београда и Никола Георгијев (32) из Болеча кренули су пешке од Алексинца до Солуна а њихово крајње одредиште је посета месту рођења Исуса Христа Витлејему, свим светим местима и поклоњење Светом гробу.

Кренули да обиђу Свети гроб: Зоран Младеновић, Никола Георгијев и Зоран Јевтић

- За нас првославне хришћане је Витлејем место рођења хришћанске вере, место где је Црква Рођења Христовог, потом Назарет где је пророковао, и место смрти и васкрснућа Исуса Христа (Јерусалим). То морамо посетити и поклонити се. Библија, као света књига описује догађаје и предања са подручја Свете земље. Желимо да у Јерусалиму прођемо Пут суза која води до брда Голгота где је гроб спаситеља и црква Христовог Васкрсења, која се сматра центром хришћанског света.

Тројицу ходочасника сусрели смо на путу у планинском селу Добрејанцу, 15 километра удаљеног од Врања, у подножју планине Гоч.

- Пошли смо 1. јула из села Дашница крај Алексинца, из порте цркве Светог Великомученика Прокопија. Причестили смо се и кренули уз благослаов наше Српске праволавне цркве уз богослужење протојереја ставрофора Славка Божића - каже најстарији члан међу ходочасницима Зоран Младеновић.

Авионом до Израела
Ако све буде ишло како треба у Солун треба да стигнемо 25. јула. Наша жеља је била да бродом одемо до Израела, али таква тура не постоји. Зато ћемо отићи авионом. У сваком случају оно што смо зацртали то ћемо и испунити. Нема доживљаја пуноће вере без посете Светој земљи и путу који је за све нас прошао Господ Исус Христ. Нисмо материјално богати, али јесмо духовно, зато смо срећни - каже Младеновић.

Из Алексинца су преко Ниша и Лесковца и Вучја кренули преко планине Кукавица како би скратили пут. Дневно прелазе по 30 километара.

- Подносимо лако, упркос што је дању изузетно топло, а ноћу хладно. Пртљаг који носимо на леђима тежак је око 15 до 20 килограма. Имамо одређен уједначен ритам ходања, јер смо се већ окушали као планинари аматери. На строгом смо посту, тако да нам је вода најбитнија. Од хране користимо парадајз, паприку, краставац, мало хлеба, неко воће. Када пролазимо кроз шуму беремо лековито биље и кувамо чај, али и нешто од јестивих трава, попут маслачка, кисељака или коприва - наводи Јефтић, који живи на Бановом брду у Београду.

Најмлађи члан је Никола Георгијев и он има задатак да их прати, да иде 10 до 20 метара за њима, да обезбеђује пут, проналази воду за пиће и станишта за ноћна коначишта.

- Ноћу спавамо у врећама или направимо импровизоване шаторе. Користимо школска дворишта или шљивике. Лако заспимо, што од умора што од божје благодети и унутрашње радости од помисли на циљ који смо себи поставили. Сви смо верници у пуном смислу те речи и за нас је посета Светом гробу не само поклоњење Господу који нам је удахнуо живот - истиче Георгијев. 

 


# Никола Георгијев Алексинац Србија Београд Грчка Дашница религија лековито биље
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима