Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

И Кулина чека нову владу

rss

03.06.2008. Тома Тодоровић, politika.co.yu

Број штићеника смањен, предстоји реорганизација специјалне установе за децу и омладину ометену у развоју на Малом Јастрепцу

И Кулина чека нову владу

Увелико је пролеће и на падинама Малог Јастрепца, одавно је све озеленело. Стигли су коначно и топлији дани што штићеницима Дома за децу и омладину ометену у развоју у Кулини код Алексинца пружа могућност да велики део свог времена проводе у прелепо уређеном дворишту. Програм њихове заштите и неге спроводи се у потпуности, а стручњаци – васпитачи и медицинско особље који су непрестано са штићеницима – настоје да олакшају живот онима које је судбина онемогућила да буду као и сви остали.

У дому у Кулини је 250 запослених – од лекара, преко васпитача до радних терапеута, неговатељица, медицинских сестара и помоћног особља. Брига о штићеницима, даноноћна је.

После покушаја прошле јесени да се направи афера великих размера, која је накратко уздрмала српску и делом ширу европску и светску јавност, живот штићеника и брига о њима у Кулини, уверили смо се, настављају се као да се то никада није догодило.

Да подсетимо:организација за заштиту права особа ометених у развоју је у новембру прошле године светској јавности представила извештај под називом „Мучење као лечење”, који је настао након четири године истраживања у установама социјалне заштите у Србији укојима се лечи више од 17.200 деце и одраслих.У извештају се наводи да су деца и одрасли који се лече у нашим установама социјалне заштите фиксирани за кревете и понекад годинама онемогућени да изађу из постеље.

Директор дома, Драгољуб Марковић за „Политику” каже:

– Ових дана мање је штићеника у дому него крајем прошле јесени када су поједине међународне организације покушале да ову нашу, као и још неке установе у Србији представе као места тортуре и мучења деце. Број оних који су у Кулини збринути је смањен, јер је педесеторо деце из наше установе последњих месеци пребачено у друге – десетак у „Колевку” у Суботици, а остали у Београд, у „Звечанску”. Целокупна трансформација и реорганизација наше, као и других сличних установа у Србији, реализује се постепено и верујемо да ће све тећи по плану и бити настављено и после формирања нове владе Србије.

Недавно је, истиче Марковић, у Кулини боравила екипа санитарних инспектора из Ниша, која је прегледала целу установу и високо оценила стање у дому. И овај инспекцијски преглед и стални надзор над установом потврдили су добре услове у којим живе штићеници дома. У последње три године учињено је много на стварању најмодернијих и најсавременијих услова и повољности за децу и омладину ометену у развоју.

– Наш дом је као најбоља болница и прихватилиште са свим потребним садржајима: павиљонима, радним просторијама, салонима, трпезаријама и кухињама, тоалетима и купатилима и непрестано се води кампања за обезбеђивање бољег и квалитетног живота наших штићеника. Како је пре годину дана планирано да се број оних који ће бити у дому у Кулини смањи до краја 2010. године са 560 (сада их је 510) на око 300, биће неопходно утврдити на прави начин и регулисати модел материјалног обезбеђења и финансирања установе. Као што је познато за нешто више од две и по године у Кулини би требало да остану само штићеници старији од 18 година – рекао нам је Драгољуб Марковић.

 


# дом Кулина Драгољуб Марковић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима