Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Полиција хапсила у акцији сузбијања финансијског криминала

rss

14.06.2018. Дневник, Јужне вести

Међу ухапшенима су запослени у општој болници у Алексинцу.
Општина Алексинац расписивала тендере на којима су се јављале само одређене фирме.

Полиција хапсила у акцији сузбијања финансијског криминала

Припадници Министарства унутрашњих послова, у сарадњи с надлежним тужилаштвима и Пореском полицијом, у више одвојених акција ухапсили су 27 особа и поднели кривичне пријаве у редовном поступку против 102 лица због постојања основа сумње да су коруптивним кривичним делима и делима из области финансијског криминала оштетили буџет Републике Србије и привредних и физичких лица за више од 1,2 милион евра.

Акције усмерене на сузбијање финансијског криминала и корупције спроведене су на територији Београда, Алексинца, Пирота, Ниша, Чачка, Крагујевца, Кикинде, Лесковца, Панчева, Пожаревца, Сремске Митровице и Суботице.

Осумњиченима се ставља на терет да су од 2008. године до данас починили више кривичних дела злоупотребе службеног положаја, злоупотребе положаја одговорног лица, преваре, прања новца, фалсификовања новца, неовлашћеног организовања игара на срећу, недозвољене трговина, проузроковања лажног стечаја, пореске утаје и недозвољеног промета акцизних производа.

Међу ухапшенима су запослени у општој болници у Алексинцу, бивше одговорно лице ЈКП „Градска топлана“ Пирот, надзорни орган Дирекције за изградњу града Пирота, одговорна лица Шумарског газдинства „Северни Кучај“ Кучево, Центра за социјални рад у Бабушници, туристичке агенције „ММ турс“ из Ниша, туристичке агенције „VIP tours&service“ из Ниша, Скупштине предузећа „Београђевинар“ као и оснивачи, власници и одговорна лица више приватних фирми.

Осумњичени ће уз кривичну пријаву бити приведен надлежном тужилаштву. 

Поступци против нишких продаваца копир-опреме због сумње на малверзацију

Због сумње да су учествовали у малверзацијама при јавним набавкама за куповину копир-машина које су расписивале Градска управа Ниш и нишка јавна предузећа, Комисија за заштиту конкуренције је покренула поступке против фирми Биродевелопинг и Микопс из Ниша.

Градска управа, Наиссус, Завод за трансфузију крви Ниш, Општина Алексинац само су неке од јавних установа које су расписивале тендере за куповину копир-машина, штампача и сличне опреме, а на којима су се као једини понуђачи јављале фирме Биродевелопинг и Микопс.

С обзиром на то да су продавали Коница Минолта опрему, а да се на тим тендерима нису јављали представници ове фирме, ово је код Комисије пробудило сумњу.

Разлог за уздржавање од понуда може бити претходни договор између потенцијалних понуђача. Уколико се они међусобно договоре да у јавној набавци понуде вишу цену или слабији квалитет предмета набавке, или међусобно поделе тржиште јавних набавки, значајно се ограничава и спречава конкуренција током процеса избора најповољнијег понуђача - наводе у Комисији.

Без обзира да ли је циљ координације посредно или непосредно одређивање цена или других услова трговине односно подела тржишта јавних набавки, додају у Комисији, све форме намештених понуда су забрањене.


# буџет општина полиција криминал јавна предузећа хапшење привредни криминал
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима