Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Лекари се данима борили за живот дечака који је умро од морбила, заражен и његов брат близанац

rss

03.01.2018. Блиц, Телеграф, Алексинац.Нет

Двогодишњи дечак Ј. Р. из Моравца, који је преминуо 2. јануара на Дечјој клиници у Нишу услед компликација изазваним малим богињама, друга је жртва ове заразне болести у Србији.

Лекари се данима борили за живот дечака који је умро од морбила, заражен и његов брат близанац

Двогодишњи Јаков Ракић који је у уторак преминуо због компликација изазваних морбилама, сахрањен је данас у родном селу Моравац крај Алексинца.

Како пише Блиц, његов брат близанац такође има богиње, али нема компликације. Он се лечи амбулантно и није лежао у болници.

Богиње је прво добио дечак који је преминуо, а затим се заразио и његов брат.

Малишан је био 12 дана на респиратору због тешког запаљења плућа, али је изгубио битку за живот, упркос грчевитим напорима мултидисциплинарног тима лекара Дечје интерне клинике који га је даноноћно надзирао. Он је сахрањен данас.

У праћењу стања учествовали су дечји кардиолози, дечји хирурзи, анестезиолози, педијатри свих субспецијалности и ендокринолози, пулмолог, интензивиста.

Није био вакцинисан због честих проблема са здрављем

Дечак није био вакцинисан, јер због здравствених проблема није ни могао да прими заштитну ММР вакцину.

- Дете је рођено шест недеља пре термина, што самим тим имплицира мноштво проблема који су везани за све виталне органе па и за плућа. Четири месеца након рођења је лечено на Институту за неонатологију у Београду због незрелости. Од рођења, дете је хронично било болесно, врло често и практично није имало "празан прозор" да би могло да добије вакцину. Дете је имало озбиљних проблема које га нису у том тренутку животно угрожавале, али јесу одлагале вакцинацију реално. Да је могло да прими вакцину, симптоми болести би били неупоредиво блажи - каже др Дејан Милојевић, начелник интензивне неге на Дечјој клиници.

Он наводи да су запаљење плућа или запаљење мозга (енцефалитис) најчешће компликације које изазивају мале богиње, а које у појединим ситуацијама могу довести и до смртног исхода.

- Запаљење плућа које изазива вирус морбила оштећује архитектонику плућа и ремети размену гасова на нивоу плућа, поготово код детета које има хронични проблем са плућима. Вирус морбила оштећује нормалну грађу плућног паренхима, услед чега се не ресорбује довољно кисеоника у крв. Тиме се прави додатни проблем, јер чим нема довољно кисеоника у крви сви остали органи који зависе од тога зависиће још више, биће подложнији већем оштећењу - појашњава др Милојевић.

Данима смо чекали да му буде боље...

Нема правила када ће се јавити компликације након обољевања од вируса морбила, некада те промене крену одмах, а некада иде спорије.

- Код дечака који је био на нашој клиници, то је кренуло релативно споро, али се дуго одржавало јер је већ имао додатни проблем. Онда је морао да буде стављен на респиратор када смо видели да та размена гасова није адекватна за његов организам. После десетак дана смо очекивали било какве позитивне резултате и одговор организма на то нешто што смо применили, али ми га нисмо добили, него смо сваким даном имали све више и више погоршања - наводи др Милојевић.

Он каже да је индивидуално да ли ће вирус код осетљивих пацијената направити компликације на плућима или на мозгу.

Болест увек бира слабу тачку

- То зависи од тога где је слаба тачка, јер болест увек бира слабу тачку и ту се испољи. Код запаљења мозга одвија на исти начин до оштећења ћелија, а некада се и у тим случајевима захтева механичка вентилација. Значај вакцине је немерљив. Да је то дете могло да добије вакцину, практично би ток болести био блажи. Када вакцинишете 95 одсто деце, оних пет одсто деце који су угрожени су много безбеднији, јер не могу да дођу у контакт са вирусом - истиче др Милојевић.

Туга у Моравцу

Малишанова смрт завила је у црно његове родитеље, који седам година нису могли да имају деце. Након вантелесне оплодње, Ракићи су добили близанце који су превремено рођени, због чега је Јаков имао здравствене проблеме, које су додатно искомпликовале мале богиње и довеле до фаталног исхода, пише Телеграф.

- Породица Ракић је једна од најугледнијих у нашем селу. Лепо су ситуирани, имају драгстор а баве се и пољопривредом. Децу су добили тек трећом вантелесном оплодњом, а близанци су се родили у Београду јер трудноћа није до краја изнесена. Иако је имао здравствене проблеме од рођења али је лепо напредовао, чак је био крупнији од брата Богдана. Нарочито је боловао од упале плућа, због чега је више пута био у болници. Тамо се и заразио морбилама које су прешле и на другог брата.

Међутим, за разлику од Богдана који се добро носио са болешћу, код Јакова се стање погоршало.

Прославили смо му 1. децембра други рођендан, а већ следећег дана се разболео и морао је поново у болницу – прича једна рођака Ракића.

Она потврђује да Јаков није био вакцинисан од морбила али истиче да његови родитељи нису били противници имунизације.

- Малишан није добио вакцину против малих богиња због лошег зравственог стања. Знам да су летос обојица примили неку вакцину, али не знам тачно коју – прича ова жена.

Додаје да Богдан још није свестан да му је брат преминуо.

- Недостајао му је Јаков док је био у болници, заједно су се стално играли. Отац је стално био крај њега и забављао га како би му надокнадио одсуство брата. Тужно је што га је заувек изгубио – казала је рођака Ракића.


# Ниш Моравац богиње епидемија Дејан Милојевић вирус вакцине болест смрт
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима