Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ДНК анализа потврдила идентитет дечака Марка Ристића

rss

03.05.2012. Курир, Агенције

ДНК анализа показала да тело из Моравице припада Марку (11), који је нестао 3. марта.

Слађан Ристић: До последњег трена сам се надао да то није мој син
Мој Марко је умро у најгорој патњи!

ДНК анализа потврдила идентитет дечака Марка Ристића
ДНК анализа у Београду отклонила је све сумње: тело нађено у реци Моравици у селу Краљево код Алексинца припада Марку Ристићу (11) из Алексиначког Рудника!

Ово је јуче за Курир потврдио Оливер Стојковић, шеф ДНК лабораторије у Институту за судску медицину у Београду.

- О овом налазу обавестили смо и полицију у Нишу - додао је још Оливер Стојковић.Ова информација убила је и последњу наду Слађану Ристићу, оцу дечака који је нестао 3. марта, док се играо испред своје куће.

- Знао сам да су шансе биле мале, али до последњег трена сам се надао да то није мој Марко! Сада... Сада не смем ни да помислим у каквим је мукама умирало моје дете док се давило - једва је успевао да прозбори Слађан Ристић.

Два месеца агоније

Са сузама у очима, док крши прсте и пали цигарету за цигаретом, Слађан наставља своју исповест за Курир.

- Два месеца смо живели у агонији! Откако сам чуо да је у Моравици нађено тело детета и откако се појавила могућност да је то можда Марко, размишљао сам како је могао да заврши у реци. Није ми јасно... Једино ако је видео нешто занимљиво у води, кренуо да ухвати и вода га понела. Више се не сећам, можда је у марту Моравица била и залеђена, а Марко је пропао кроз лед... Не желим ни да мислим шта се после догађало - каже Слађан спуштајући поглед ка поду.

Питања и нису потребна, Слађан сам наставља причу.

Нашли га рибари

- Имао сам троје деце, али Марка сам највише волео, ваљда зато што је био болестан... Кад је узимао терапију, био је најбоље дете на свету, увек ведар и насмејан. И много је волео аутобусе, волео је да их гледа. Јој, боже... Стварно сам се надао да то није он! Ма, пристао бих и да су га одвели у просјаке, само да је још жив - прича Слађан.

Тело дечака у поодмаклој фази распадања нашла су двојица пецароша у недељу око 7.30 сати. Рибари су видели дечју руку како вири из грања, што није било чудно, пошто се вода у последњих десетак дана повукла метар и по. Незванично се у Институту за судску медицину сазнаје да на телу није било видљивих трагова насиља и да је узрок смрти Марка Ристића утапање.


Кратко живео код хранитеља

Марко Ристић био је најмлађи од троје деце Слађана Ристића. Мајка га је оставила кад је био беба.

- Има старијег брата Јована и сестру Магдалену. Кад их је мајка напустила, Јован се преселио код бабе и деде, а Марко и Магдалена су смештени у хранитељске породице. Међутим, хранитељи нису могли да се прилагоде Марку због његове болести, па је враћен оцу. Марко је био на интелектуалном нивоу детета од две године - причају познаници Ристића.


Нестао у марту

Марко је нестао 3. марта, кад се с децом играо испред куће.

- Седео сам на кревету и ођедном је престала дечја граја. Истрчао сам да видим где су, али Марка нигде није било. Тада је почела наша агонија - каже Слађан Ристић.


Опсежна потрага

Полицијска потрага за Марком почела је 5. марта. Жандарми и полицајци „прочешљали“ су атаре села Вакуп, Краљево, Суботинац, Бован, Брадарац и Мозгово, према Бованском језеру. Претражен је и читав Ниш, као и део око пођастребачког села Витковац, али без резултата. Опсежна потрага прекинута је недељу дана касније, а полиција је реаговала само по дојавама грађана.



# Моравица Краљево Витковац Марко Ристић Брадарац
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима