Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У Будви откривена група српских малолетних просјака

rss

25.06.2008. Срна, Блиц

Црногорска полиција открила је прекјуче једну породицу из Алексинца, која је водиле своју децу и децу својих рођака у Будву да просе. Теретни камион ТАМ у којем су биле 24 особе, од којих 19 малолетних, узраста од две до 17 година, заустваљен је на Јадранској магистрали, код места Видоковац изнад Будве.

У камиону су били возач и сувозач Славиша (30) С. и Топлица (28) С., њихове супруге и једна старија рођака. Црногорска полиција је осумњичила Славишу и Топлицу да су организовали и водили своју децу и децу рођака на просјачење у Будву. У црногорској полицији нам је речено да су проценили да Славиша и Топлица не могу да буду гоњени због кривичног дела злостављања деце приморавањем на просјачење, већ због прекршаја о јавном реду и миру.

- Нису могли да буду оптужени за трговину људима јер су у сродству са малолетницима - речено је „Блицу“ у црногорском МУП-у.

Славиша и Топлица су кажњени прекршајно са по 300 евра по Закону о јавном реду и миру, за организовање и навођење на просјачење. После изрицања казне су пуштени, али су евидентирани у регистар просјака који се води у оквиру опсежне полицијске акције „Просјак“.

Ова акција црногорске полиције почела је недавно у Подгорици, а затим се проширила и на друге градове, посебно туристичка места. Малолетни просјаци који су затицани на подгоричким улицама привремено су смештени у Центар за децу и младе „Љубовић”. Полиција је пре две недеље ухапсила и једног држављанина Србије И. Ј. осумњиченог да је наводио на просјачење свог малолетног брата.

Осим туриста Будва, али и остала приморска места, привуку велики број просјака. Према проценама полиције у Будву дође око 400 просјака, из унутрашњости Црне Горе и Србије. Тако се поред богатих Руса и осталих странаца, на улицама могу видети деца, мајке са бебама у наручју, хендикепиране особе, испружених руку како моле „за бар десет центи“.

Припадницама лепшег пола пружају длан и кажу:

- Лепа си к’о Касандра. Да ти Бог да лепог мужа, брдо пара, четворо деце.

Многе породице смештај у избегличком кампу у Подгорици, ових месеци замене „летовањем“ у шатору поред хотела или ексклузивних ресторана у Будви. Цела породица просјачи и дневно зараде неколико десетина евра.

Иако полиција сумња да је просјачење организовано, то је тешко доказати. Просјачење на улици према закону само је прекршај, док је кривична одговорност предвиђена тек за организаторе, који су углавном страни држављани. Неке групе, незванично се помиње једна из Новог Сада, под својим патронатом има педесет малолетника. Они годинама просе на улицама Будве и за сезону „зараде“ по неколико десетина хиљада евра. Иако су скоро сви у Будви знали за ову организовану групу просјака, организатори, међутим, нису идентификовани. Наиме, ниједан малолетни просјак не жели да открије ко му узима већи део зараде, да ли га физички и психички малтретира, да ли га је можда „купио“ од родитеља. Тиме се полицији везују руке да неког старијег, повезаног са овим послом, гоне због организовања просјачења или чак трговине људима.

Просјаче на мору

У нишкој полицији кажу да нису званично обавештени о хватању ове организоване групе просјака на Црногорском приморју, али да се у вишегодишњој пракси нико не сећа тако драстичног примера. Одлазак на море ради просјачења није непозната ствар, али до сада није било случајева да неко камионом развози просјаке по приморју, наводе у полицији. Нишка јавност још се сећа случаја Милијарде Костић из алексиначког села Прћиловица, која је оптужена да је у 2004. години заједно са супругом уступила једно од своје деце другој породици ради просјачења. Она је у међувремену и правоснажно осуђена због тога.



# Прћиловица
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима