Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Код Алексинца откривена дивља наплатна рампа

rss

26.07.2007.

Код Алексинца откривена дивља наплатна рампа
На делу аутопута Београд–Ниш између Ражња и Алексинца, на педесетак километара од Ниша, на десној страни саобраћајнице која води од главног града, Небојша А. (28), из алексиначког села Корман, и Дејан А. (37), из Рутевца, такође општина Алексинац, скинули су металну заштитну ограду и мрежу од жице и ту направили сопствену наплатну рампу! Успели смо, после дужег праћења једног од њих, да га ухватимо на делу и поднесемо кривичну пријаву. Другог смо пронашли два дана касније, после интензивне потраге – открива за „Политику” Миодраг Тица, начелник Саобраћајне полиције у Нишу.

Небојша А. је, како сазнајемо, на погодном месту на аутопуту, неколико километара испред разваљене ограде заустављао теретна возила страних регистарских ознака, првенствено шлепере и камионе, и са возачима се договарао о њиховом илегалном изласку са аутопута, самим тим и о избегавању плаћања обавезне путарине. Одатле, од места договора са странцима, најчешће возачима из Турске и Бугарске, он је својим аутомобилом ишао испред шлепера и камиона и „водио” их до дивљег илегалног изласка са аутопута, где их је чекао Дејан А. који их је, потом, усмеравао на споредни, регионални путни правац између Ражња и Ниша.

Ова двојица Алексинчана су, наравно, од турских и бугарских возача наплаћивали услугу. Узимали су од њих по половину износа за путарину, што се исплатило и странцима, а и њих двојица су имали солидан приход.

Полиција је, после заустављања теретних возила на регионалном путу, провером тахографа у камионима и шлеперима утврдила место где су заустављали возила и потом илегално излазили са аутопута, а од самих возача добила је и признање о постојању „приватне” наплатне рампе. У предузећу „Србија-пут”, на наплатној станици „Наис” у Нишу, добили смо информацију да је путарина за шлепере са страним регистарским ознакама 6.320, а за стране камионе 3.160 динара, што значи да су Небојша и Дејан од сваког страног шлепера приходовали око 3.000, а од камиона са страним таблицама око 1.500 динара.

Тома Тодоровић (Фото С. Лазаревић) Политика


Постоји сумња да су се Небојша и Дејан овим "бизнисом" бавили дуже време, те да су државу оштетили за милионске своте. Међутим, и поред тога, ова двојица ће одговарати само за уништавање ограде на аутопуту јер су они извршиоци сасвим новог кривичног дела које закон не предвиђа.

Начелник саобраћајне полиције Полицијске управе у Нишу Миодраг Тица потврђује да су против Небојше и Дејана поднете пријаве за уништење и оштећење туђе ствари и неовлашћено извођење радова на аутопутевима јер Кривични закон нема одговарајућу квалификацију за ово дело.

- Дуже време смо имали сазнања да нека лица уклањају ограду са аутопута Београд- Ниш те да омогућавају пролаз возилима без плаћања путарине. Месец дана смо покушавали да им уђемо у траг. Међутим, основано сумњамо да су имали саучесникем, који су крстарили аутопутем и обавештавали их у нашем кретању. Претпостављамо да су баш због тога они променили локацију јер су првобитно ограду уклањали на деоници аутопута на подручју Ражња да би се онда преместили ка Алексинцу - каже Тица.

Међутим, како наводи Тица, 15. јула полиција је лоцирала починиоце и поставила им заседу.
- Они су ухваћени на делу приликом демонтирања одбојне ограде, након чега су уклонили 16 метара жичаног плетива и стуб ишчупали из бетона како би бугарском камиону омогућили пролаз. На лицу места ухапшен је Небојша, док је Дејан побегао. Полиција га је убрзо пронашла код куће и привела . Међутим, он је тврдио да са овим криминалним радњама нема везе, те да је у време извршења дела био код куће - каже Тица.
Полицији је у идентификовању починилаца помогао снимак који су им уступили радници оближње ОМВ пумпе на којем се види како се Бугарин договара са Небојшом и Дејаном, те како један од њих одлази са Георгијем камионом. Исти снимак оборио је Дејанов алиби јер је утврђено да је после бекства од полиције дошао на пумпу да узме возило.

Тачна сума коју су ова двојица ставила у џеп вероватно никада неће бити утврђена. Цена путарине на овој деоници за домаће камионе је 3.700 динара док ову дажбину странци плаћају у двоструко већем износу. Дејан и Небојша су износ путарине делили са возачима на равне части, а полиција претпоставља да су током једне ноћи на овај начин пропуштали и по десетак камиона, што значи да им је чиста зарада била више од тридесетак хиљада.
Миодраг Тица наглашава да ово није крај акције, те да ће полиција и даље крстарити друмом јер се не искључује могућност да има још оних који су се досетили да на овај начин напуне џепове.

Обзиром на то да су криминалне радње Дејана и Небојше у недостатку одговарајуће законске регулативе окарактерисане као лака кривична дела они су после саслушања пуштени на слободу. У случају да буду осуђени прети им новчана или казна затвора максимално до једне године.


На аутопуту Београд - Ниш цветао бизнис са избегавањем плаћања путарине
Наплатна рампа у кукурузишту

У поноћној заседи полиције на аутопуту Београд - Ниш, између Ражња и Алексинца, ухваћени су рођаци Дејан (37) и Небојша (28), који су на довитљив али нелегалан начин зарађивали новац. Полиција је дуго имала дојаве да неко ноћу одшрафљује ограду на аутопуту и пропушта камионе на регионалну саобраћајницу. Тако су власници шлепера и других тешкаша избегавали да плате путарину на наплатној рампи код хотела „Наиса“, која износи 3.700 динара за домаће и дупло више за странце.

Када би камиони прошли, Дејан и Небојша би поново враћали ограду у првобитно стање тако да се поред коловоза ништа није примећивало. Накнаду за пропуштање једног камиона наплаћивали су до 20 евра, зависно од тога да ли је шофер домаћин или странац. После саслушања, полиција је пустила Дејана и Небојшу, а већ се зна да ће бити само новчано кажњени, јер наш закон не предвиђа такву врсту прекршаја.
Причама о овој домишљатој превари додаје се и податак да на аутопуту оперише више екипа које на различитим местима пропуштају камионе на регионални пут који се у Ниш укључује иза наплатне рампе.
Домаћин Добри каже да код села Бобовиште постоји неколико група које камионџије са аутопута проводе на регионални пут. Сада су прикочили с „послом“ јер чекају да прође гунгула, а онда ће наставити по старом.
- То стално раде. Код ОМВ пумпе се ноћу скупе три-четри камиона. Дотле, ови развале ограду и дају знак да камиони могу да прођу. Кад то заврше, врате ограду, и сви су намирени. Код те пумпе постоји један прелаз који су стално растурали тањирачама. Дуго су то радили код ОМВ пумпе, а кад је постало видљиво, прешли су на друга места - каже овај домаћин.
Његов комшија Раде каже да су групе прво почеле да разваљују ограде код Ражња, а онда су се због честих патрола полиције преселиле код села Бобовиште, наспрам Алексинца.
- Не знам зашто су обарали ограду код села Дражевац, јер тамо не постоји ни банкина, па може да прође ко хоће. Постојало је пре неколико месеци место на уласку у село Бобовиште које грађевински радници нису закрпили. Ту се дуго несметано пролазило - каже Раде.
Екипа „Блица“ на изласку из Ражња затиче групу грађевинских радника који крпе рупе у огради на аутопуту како би се спречио пролазак на регионалну саобраћајницу заобилажењем наплатне рампе.
- Овде где сад постављамо жицу неко је као сивоња прошао пре два-три дана. Ископао је стуб са жицом и само протутњао камионом - кажу радници.

Аутор: Марко Смиљковић - К. Каменов


# општина Београд Дражевац саобраћај Бобовиште аутомобил наплатна рампа
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима