Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Сестру и брата гром убио у берби јагода

rss

12.06.2007. Тома Тодоровић (Политика)

Сестру и брата гром убио у берби јагода
Осмогодишњи Миодраг и десетогодишња Јелена Недељковић, из Вукање код Алексинца, страдали у суботу предвече, родитељи преживели уз лакше опекотине

У селу Вукања, на падинама Великог Јастрепца, у алексиначкој општини, прексиноћ око 19.45 часова, догодила се трагедија каква се не памти. Од удара грома изгубили су живот Миодраг (8) и Јелена Недељковић (10) из овог села високо у планини, на средокраћи регионалног пута Алексинац – Прокупље. Малишани су страдали у суботу пред сам мрак, када су са мајком Драганом, оцем Гораном и дедом Стојаном били у берби јагода. За трагедију се одмах чуло у целом алексиначком Поморављу и нишком крају, где су завладали велика туга и жалост.

Јуче су мали Миодраг Миша, ђак-првак и његова сестрица Јелена, ученица трећег разреда Основне школе у Вукањи, испраћени на свој последњи пут. У дворишту породичне куће одржано је опело, којем су као и сахрани присуствовали сви мештани овог и многи из околних планинских села, родбина породице Недељковић, наставници и учитељи школе и другарице и другови трагично страдалих Миодрага и Јелене.

Међу присутнима мук и неверица. Ретко ко проговара. Родитељи, Драгана и Горан и даље не верују каква их је трагедија погодила. Горанов отац Стојан, који је био са њима у воћњаку, на ободу села, надвио се над два мала ковчега и чупа косу са главе.

Близак рођак породице Недељковић нам је испричао шта се догодило:

– Све петоро, деда Стојан, Горан, Драгана и деца били су у берби јагода. Око пола осам почела је да пада лагана киша, што није ништа неуобичајено за наш планински крај. Десетак минута касније, међутим, нагло се смрачило, на небу су изнад села били тамни и опасни облаци, почело је да сева и грми. Сви, осим Стојана, који је био педесетак метара уз сеоски пут, сакрили су се под једно дрво на међи са њивом њиховог суседа. У то дрво ударио је гром и све четворо, Миша, Јелена, Горан и Драгана попадали су као покошени на земљу.

Стојан Недељковић је потрчао до места где су ми били унучад, снаха и син и затекао стравичан призор. Миодраг и Јелена били су без свести и једва давали знаке живота... Са лакшим опекотинама од удара грома прошли су њихови родитељи.

Горан је отрчао до првих кућа у Вукањи и позвао Дом здравља у Алексинцу, а онда са једним мештанином вратио се до њиве путничким колима. Убацили су у аутомобил Миодрага и Јелену, пошли су са њима Драгана и Горан. На средини пута према Тешици, у долини Јужне Мораве, сусрели су возило хитне помоћи, које је кренуло из Алексинца према Вукањи. Нажалост, лекари су констатовали смрт код обоје малишана.

Погибија од удара грома каква се догодила у Вукањи код Алексинца се не памти, испричали су нам мештани овог села јуче око поднева. Време подно врхова планине, кажу, зна зачас да се промени, често грми и сева, ударају громови, али далеко од села. Миодраг и Јелена Недељковић изгубили су тек започети живот на њиви надомак самог села на крају дана током којег ни једног облачка на небу није било. А онда се стуштило...


# Дом здравља аутомобил школе Прокупље
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима