Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Монструму 40 година робије за смрт девојке

rss

27.04.2007. glas-javnosti.co.yu

Монструму 40 година робије за смрт девојке
Суд утврдио да је Плут Јасмину Ђошић (25) из Алексинца, најпре ножем резао по стомаку и бутинама, а онда заклао

Словеначки држављанин Силво Плут (39) осуђен је јуче на јединствену казну затвора од максималних 40 година. Наиме, Окружни суд га је осудио на 40 година због свирепог убиства Јасмине Ђошић (25) из Алексинца, на седам година за покушај убиства Милована Младеновића, четири за разбојништво над Миленом Радуловић и две године за тешку крађу чија је жртва био Драган Савић.

Пошто се према нашем кривичном законодавству максимално може изрећи 40 година затвора, није било могуће сабирање казни за појединачна кривична дела. Истом пресудом, Плут је ослобођен оптужбе за разбојништво над Михајлом Милошевићем јер није било доказа да га је он извршио.

Срђан Живковић, којег је оптужница теретила за саучесништво, ослобођен је свих оптужби. Обојици окривљених суђено је у одсуству јер се Плут налази на издржавању затворске казне од 30 година у Словенији због убиства Љубице Улчар, док је Живковић у бекству. Председник судског већа судија Зоран Крстић, истакао је да постоје несумњиви докази да је Плут извршио кривична дела за која је осуђен.

- На месту злочина нађени су материјални докази који су указали на Плута као њиховог извршиоца. Трагови пронађени на месту убиства Јасмине Ђошић указују да се девојка с њим борила, те да су том приликом њој спале наочари, а Плуту капа. ДНК анализом перути нађене у капи, трагова на опушцима нађеним у кући Милене Радуловић и крви на прозору Драгана Савића утврђено је да се ради о истом човеку, односно о Силву Плуту - рекао је судија Крстић.

Он је нагласио да је само најтежа прописана казна примерена делима које је починио Плут. "Сви смо запрепашћени начином извршења овог злочина. Реч је о човеку који сеје смрт где год се појави. Убиство Ђошићеве извршено је на веома свиреп начин. Трагови на месту злочина показују да је он њу почео да убада ножем истовремено је вукући до места где је заклао.

Гризао је за стомак, груди и "писао" ножем по стомаку и бутинама. Мада јој је узео торбицу и мобилни телефон то није могао да буде основни мотив за злочин. Разлог убиства треба вероватно тражити у структури његове личности - рекао је Крстић. Отац убијене девојке Љупчо Ђошић и брат Нинослав изразили су незадовољство што током судског поступка Плут није саслушан.

- Очекивали смо да ће суд изнаћи начин да Плута саслуша о Јасминином убиству. И даље сумњамо да је њено убиство наручено. Зато смо желели да Плут лично каже због чега је убио моју ћерку - рекао је Ђошић.

Пресуда нашег суда ће, после правоснажности, бити прослеђена словеначким органима на извршење. Међутим, како је Плуту већ изречена максимална затворска казна по словеначком законодавству, пресуда нишког Окружног суда неће моћи да буде реализована.


# убиство мобилни телефон Силво Плут
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима