Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Епидемија жутице не јењава

rss

19.09.2012. Агенције, Радио Алексинац, Алексинац.Нет

На подручју општине Алексинац тренутно је евидентирано 39 особа оболелих од жутице. Највише заражених је из Мозгова, њих двадесет осморо, деветоро је из Алексинца и по један пацијент из Прћиловице и Доњег Љубеша, речено је на јуче одржаној седници кризног штаба.

Општински штаб за ванредне ситуације у Алексинцу одлучио је да из превентивних разлога замени хлоринаторе у резервоарима из којих се становници Мозгова снабдевају водом.

Епидемија жутице не јењава

Међу оболелима више је особа мушког пола, њих двадесет двоје, док је 18 пацијената женског пола, а њихова просечна старост је око 34 и по године. Међу оболелима је и седморо малолетних особа, шест из Мозгова и једна из Алексинца.

Што се тиче школске деце, четворо је из Мозгова и једно из Алексинца. Симптоми жутице су установљени и међу три радника која су се бавила продајом хране у претходном периоду, двоје су из Мозгова, а једна особа је из Алексинца.

Живадиновић је навео да су у јулу регистрована два оболела, у августу 13, а овог месеца регистровано је још 24, међу којима 22 мушкарца и 17 жена.

Међу оболелима је седам малолетника од којих је пет школског узраста, напоменуо је начелник епидемиолошке службе.

- Тренутно се јављају оболели који су се инфицирали пре око месец дана, јер ова болест има толику просечну инкубацију. То је период од инфицирања до појаве првих симптома. Наравно, тај период може бити и до 50 дана, али у просеку је то око месец дана. Према томе, они који сада оболевају јављаће се ових дана, а заразили су се пре месец дана у просеку и ми очекујемо да овај други талас траје још неких десет до петнаест дана.

"Иако је највећи број оболелих из Мозгова, жутица се најпре јавила у Алексинцу, где је оболело деветоро", казао је Живадиновић. По једна особа оболела је од "болести прљавих руку" у Доњем Љубешу и Прћиловици, селима у алксиначкој општини.

Како наглашава саговорник Радио Алексинца, тек у трећој фази ће се видети колико су превентивне мере надлежних служби Здравственог центра биле правовремене, јер се тек у тој фази епидемије јављају пацијенти који су били у директном контакту са оболелима.

Иако многи као главни узрочник великог броја оболелих од заразне жутице у Мозгову виде неисправну воду за пиће из локалног водовода, доктор Живадиновић наводи да вода највероватније није главни узрок заразе. Наиме, анкетирањем оболелих и увидом у стање ствари на терену, дошло се до податка да су сви оболели били у контакту једни са другима.

- Тачно је да су у питању људи из једне или две суседне улице, али су то особе које су биле у директом контакту свакодневно, раде заједно, друже се и тако даље. Према томе, нема никаквог основа за сада да је у питању вода као извор заразе, јер да је тако, не би се инфицирали људи само у тој улици, него и у другим улицама где је тај водовод распрострањен.

"У питању је епидемија контактног типа, али су из превентивних разлога у селу Мозгову, где је регистрован највећи број оболелих, 28, постављене четири цистерне, како би спречили да се контактна епидемија не настави као хидрична", рекао је Живадиновић.

Становницима Мозгова је наложено да воду за пиће узимају из цистерни а да воду из водовода користе само као техничку.

- Разлог је тај што постоји могућност, пошто сада има доста заражених у самом Мозгову, да они практично пуне септичке јаме вирусом, можемо слободно тако да кажемо, и да кроз порозне цеви, које су доста старе, у току стварања такозваног негативног притиска у цевима, јер се тамо вода често искључује, дође до продора вируса у цеви и онда да се ова епидемија настави кроз неки вид хидричне епидемичности.

Код заразне жутице и њеног ефикасног лечења, најважније је болест препознати на време и одмах се јавити лекару. Жутица креће са високом температуром, мучнином, боловима у стомаку, проливом и повраћањем, тамном мокраћом и светлом столицом, чак белом столицом, и жутилом у лицу.

Треба међутим правити разлику, објашњава наш саговорник, између стомачног вируса, који је већ неколико месеци присутан у нашој општини, и жутице. Стомачни вирус праћен дијарејом, повраћањем и боловима у стомаку траје неколико дана, а ако се ни после четири до пет дана здравствено стање оболелог не поправи, неопходно је да се он јави лекару како би се могло спровести даље лечење и утврдити да ли пацијент није оболео од жутице.

Доктор Живадиновић још једном упозорава да се посебне мере опреза поведу на местима на којима се продаје или служи храна и моли грађане да воде рачуна где и од кога купују храну како не би дошло до заразе већих размера. Живадиновић је подсетио и да се болесницима који се лече у Здравственом центру, због хигијенских мера, може унети само фабрички затворена храна.


Међу оболелима од жутице и продавци хране

Начелник епидемиолошке службе Дома здравља у Алексинцу Родољуб Живадиновић изјавио је данас да је 39 особа оболело од жутице типа А, међу којима су и два продавца хране из Алексинца и села Мозгово.

Према речима Живадиновића, о узроку се поуздано не може говорити, али избијање епидемије се поклапа са протоком месец дана од одржавања вашара у Алексинцу.


Црвени крст Србије упутио помоћ насељу Мозгово

Црвени крст Србије упутио је данас помоћ Црвеном крсту Алексинца у чијем подручју је констатована епидемија заразне жутице.

Помоћ се састоји од:

- 200 ком. кеса за воду од 10 литара
- 200 ком. бидона за воду са славином (15 литара)
- 50 литара концентрованог дезинфикционог средства
- 4 ком. резервоара за воду од 1000 литара са славинама
- 1000 флајера “Заразна жутица”

Црвени крст Алексинац данас је поставио цистерне које су одмах напуњене водом (градског водовода) и пуштене у функцију.

Такође, започета је подела средстава за дезинфекцију, кеса и бидона за воду као и подела флајера који садрже најосновније информације како препознати жутицу и како се заштитити од ње.

Помоћ ће Црвени крст Србије наставити да шаље општини Алексинац, а у складу са израженим потребама Црвеног крста Алексинац.


Мозгово добија воду из централног водовода 2014. године?!

Мештани села Мозгова у најбољем случају воду из водоситема Бован добиће почетком 2014. године. То се може закључити на основу изјаве које је Радио Алексинцу дао в.д. директора Дирекције за изградњу општине Алексинац Драгослав Живадиновић.

По његовим речима, у току је завршна фаза израде пројеката за примарни и секударни цевовод, а затим се током јесени очекује потписивање уговора са заинтересованим грађанима. Дирекција ће потом расписати тендер за избор извођача радова.

Пројектом је предвиђено да и мештани Брадарца и Бовна добију тада воду из овог водосистема.


# Алексинац Драгослав Живадиновић Бован Дирекција Родољуб Живадиновић Црвени крст водовод штаб за ванредне ситуације
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима