Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Блиц: Станковић дели градско земљиште шаком и капом

rss

02.08.2016. Наташа Латковић, Блиц

Председник општине Алексинац Ненад Станковић, самоиницијативно и без динара, доделио је девет хектара општинског земљишта поред аутопута фирми “Моником”, која је пре две године означена као екстрапрофитер у трговини угљем.

Блиц: Станковић дели градско земљиште шаком и капом

Компанија “Моником” или бивша “Инекс Морава” заузела је најатрактивније алексиначко земљиште, без иједног папира из општине и сагласности Владе, како је то Законом предвиђено. Извор “Блица” наводи да је Станковић омогућио том предузећу да уђе у посед и у њему развије свој бизнис. Те три парцеле се налазе тик уз бившу “Пикову” хладњачу, коју је купио Николић пре две године. Он је отуђено земљиште пре више месеци оградио и засејао.

Данашњи Блиц под насловом "ВРХУНСКА БАХАТОСТ Локални моћник (СНС) дели градско земљиште ШАКОМ И КАПОМ" пише о самовољном понашању челника алексиначке општине Ненада Станковића.

"Не бих о томе телефоном"

Председник општине Ненад Станковић каже за “Блиц” да то није приметио и да није упознат са тиме.

- Не знам да је земљиште ограђено. Познато ми је да је то у поступку, али не ради се о толикој површини. “Моником” је велики инвеститор и знам да захтев постоји. Лично ми је био у рукама. Детаље у овом тренутку не знам, јер сам на одмору - наводи Станковић, иначе кадар СНС-а.

Мома Николић, власник те компаније, међутим није желео да коментарише наша сазнања.

- Не бих да причам о томе телефоном - рекао је Николић и спустио слушалицу.

Према нашим сазнањима, са целим случајем упознат је и општински правобранилац, као и начелник Управе, али им је речено да по том питању ништа не предузимају.

- Планирано је да ту поред аутопута буде слободна зона. У овом тренутку то земљиште има статус градског грађевинског. Њега је обилазио један страни инвеститор, али се изненадио када је видео да је заузето - додаје наш извор.

Фирма екстрапрофитер

Топлички центар за демократију и људска права писмено је тражио информацију од Општинске управе Алексинац по ком основу су фирми “Моником” доделили или дали у закуп то земљиште, а из управе им је прошле недеље стигао одговор да није вођен никакав поступак.

Занимљиво је да је компанија Моме Николића, тада “Инекс Морава”, помињана у извештају Комисије за заштиту конкуренције, у коме је, уз предузећа Драгана Марковића Палме, означена као екстрапрофитер у продаји угља из Колубаре и Костолца. Та фирма је куповала угаљ по привилегованим условима, а онда га продавала по цени која је већа за 205 одсто.

На сајту Агенције за привредне регистре стоји да је основна делатност “Моникома” трговина на велико чврстим, течним и гасовитим горивима и сличним производима. Власништво Моме Николића је 99, 98 одсто, који је у то предузеће уложио око 770.000 динара и покретних и непокретних ствари у вредности од 262, 6 милиона динара.


# председник општине ПИК Алексинац Ненад Станковић Хладњача слободна зона Ана Марковић Моником земљиште Мома Николић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима