Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Бован: Поплављен и левак

rss

28.02.2010. Извор: aleksinacnews.com

На обалама Моравице у Алексинцу тренутно траје права битка са водом. Ниво реке расте и прети да пробије бедеме и насипе које механизација и становништво околних кућа праве.

Бован: Поплављен и левак

Најкритичније је од моста у Вакупу до Пиварског моста.
У Јазу је већ неколико кућа под водом. Такође и око Гробарског моста.
У околини висећег моста становници околних кућа покушавају да уз помоћ песка и земље заштите своја дворишта од плављења.
И док они лопатама праве бедем, на висећем мосту и око њега се окупило неколико десетина алексинчана који све то посматрају као филм или позоришну представу. У општој гужви нико се није сетио да упозори окупљене на Висећем мосту да он није предвиђен за терет педесетак људи и да постоји могућност да своје посматрање поплаве заврше трагично. У близини Висећег моста багер је упао у реку. Возач у кабини покушава сатима да машину врати на суво. Једини безбедни део града уз Моравицу је онај од Пиварског моста наниже, због бедема који је изграђен.

Иначе због обилних киша и огромног прилива воде у језеро, након што су надлежни спустили решетке на брани, специјални преливни левак који служи да вештачку брану "растерети" у случају високог водостаја преплављен је први пут после 30 година. Тиме је изгубљена контрола над испуштањем воде из језера, чиме је Моравица неконтролисано нарасла. Вода је и даље неколико метара испод нивоа бране, а надлежни тврде да је брана стабилна.

Сви чамци, сплавови и остали пловни објекти извађени су из воде, а на самом језеру дежура неколико интервентних екипа са чамцима, припремљених да реагују уколико вода нанесе неки већи предмет близу левка.

- Информације нам стижу из сата у сат. Нажалост, извештаји које добијамо нису добри. Вода која излази из језера почиње да плави све на путу ка Алексинцу и очекујемо да тај поплавни талас у току ноћи стигне до града - каже Иван Димић, председник општине Алексинац.

У Алексинац је ЈП "Србија воде" упутило додатну механизацију како би се насељени део што боље припремио за поплавни талас.

- Џакови са песком се постављају свуда где је то могуће. Нажалост, има места где смо немоћни и где се нико не усуђује ни да прогнозира шта ће бити - каже Димић.

На прилазу Бованском језеру из правца Алексинца, виде се само кровови летњиковаца који се у нормалним околностима налазе далеко од воде. Вода је поплавила и већину путева око самог језера. Пут од Малог цвета до Бовна угрожен је на више места, јер је ниво реке дошао на свега десетак сантиметара од коловоза.

Вечерас је Алексинац обишао и помоћник министра унутрашњих послова, Предраг Марић који је са председником Општине обишао најугроженије тачке крај Моравице и Бованску брану. Марић је нагласио да је задовољан чињеницом да је брана стабилна, да је водостај на језеру у паду и да ће све интервентне и спасилачке екипе које су од стране Министарства упућене у Алексинац, учинити све да се избегне најгори сценарио у току ноћи, док поплавни талас не прође.

По последњим информација још се не разматра увођење ванредног стања.

Бележимо и једну занимљивост. Наиме, неки грађани Општине су искористили насталу ситуацију да дођу до лаке зараде. У Рибарском газдинству "Јужна Морава 2" сазнајемо да је на пијаци у Алексинцу већ забележено неколико случајева продаје рибе сакупљене са подручја са којих се вода повукла.

- Молимо риболовце, али и све остале, да не злоупотребљавају ситуацију јер ће наша служба да буде ригорозна. Казне су драконске и против свих које будемо затекли да ту рибу продају биће поднете и прекршајне пријаве - каже Никола Кумановић, директор газдинства.

http://www.aleksinacnews.com/drutvo/167-dramatina-no-u-aleksincu
Захваљујемо се екипи aleksinacnews на уступљеном материјалу, у интересу благовременог обавештавања грађанства.

Коментара: 1


# председник општине Иван Димић Јужна Морава Никола Кумановић Моравица поплава Предраг Марић Србија воде
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Aleksandar 28.02.2010.
    Čini mi se da smo prošle godine imali možda najniđi nivo jezera.
    Treba biti pametan pa odlučiti kada ispuštati vodu, a kada je zadržavati.
    Znam da je dosta truda učinjeno na raščišćavanju korita moravice, ali je očigledno da se mora voditi jošviše računa.


[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима