Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексиначани чекају исплату за штету од невремена

rss

03.10.2011.

Пољопривредницима у околини Алексинца ни после три месеца од великог невремена није исплаћена одштета. Штета је процењена на 640 милиона динара, али је алексиначка општина добила 80 пута мање новца од предвиђеног.

Ни после три месеца од великог невремена, пољопривредним произвођачима у околини Алексинца није исплаћен ни динар одштете. На имањима и грађевинским објектима штета је процењена на 640 милиона динара, али је алексиначка општина од надлежног министарства и Владе добила 80 пута мање новца од предвиђеног.

Све оно што је било засејано, а што је ове јесени требало да ратарима у околини Алексинца донесе добру зараду, невреме је уништило за мање од сат времена.

Што није однео олујни ветар, убио је град, па је поврће потпуно страдало, а род жита је преполовљен.

Живковићи су на губитку 15 тона паприке и око осам тона жита, а пошто одштете нема, проблема ће бити и са јесењом сетвом.

Мирослав Живковић из села Моравац каже како је планирао да засади три до четири хектара пшенице, али да одштету нису добили, да му треба око 50.000 динара и да сада немају ништа, због чега ће од тог посла одустати.

Одмах после невремена, Алексинац је од државе добио осам милиона динара помоћи, чиме, тврде у грaдском Штабу за ванредне ситуације, може да се покрије један одсто причињене штете.

Влада: Новца нема

Из Министарства пољопривреде и Владе Србије општини је недавно потврђено да пара за санирање последица невремена више нема.

Већина житеља села са леве стране Мораве, која су највише страдала у невремену, нису желели пред камеру, јер кажу да ово није први пут да многи обећају помоћ и да то обећање не испуне.

До сада је пристигло више од 4.000 захтеве за одштету, па најугроженија домаћинства могу да добију највише по 2.000 динара.

Председник Општине Алексинац Иван Димић каже да знају да је криза велика, да пара у држави и локалним самоуправама нема, али је сигуран у то да је било мало више разумевања и воље оних који одлучују, помоћ би стигла.

Пошто има и оних којима следује неколико стотина динара одшете, штаб за ванредне ситуације у граду одлучио је да се новац не исплаћује, већ да се искористи за куповину ракета и обнову 26 противградних станица.

Шеф Одсека за пољопривреду Радомир Стојановић каже да су станице дотрајале, чак толико да људи немају одакле да пуцају, па ће најпре морати да новац уложе у грађевинске радове.

Ратарима преостаје да добро размисле шта ће и колико летине да засаде, јер климатолози због промене климе најављују чешће изнендане временске непогоде.

 


# председник општине Иван Димић општина Моравац Радомир Стојановић штаб за ванредне ситуације
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима