Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Obeležena dva veka Deligradske bitke

rss

03.09.2006.

Svetom arhijerejskom liturgijom i parastosom stradalim srpskim ratnicima, u porti Crkve svetih Mihaila i Gavrila u aleksinačkom selu Deligrad svečano je obeležena 200. godišnjica velike bitke u kojoj su srpske snage porazile brojniju tursku vojsku.

Mnogobrojne delegacije su položile cveće na spomen- kosturnicu borcima poginulim na Deligradu, koja se nalazi u crkvi, a medju njima su bili i venci predsednika države i Vlade.

U ime Vlade Srbije svečanosti je prisustvovao ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Slobodan Lalović, koji je, obraćajući se prisutnima, istakao da je bitka za Deligrad jedan od dva najznačajnija dogadjaja u modernoj srpskoj istoriji.

'Deligradska i Mišarska bitka su stvorili modernu srpsku državu. Zato mislim da je od izuzetnog značaja da se na izvornim vrednostima za koje su se borili ustanici napajamo na tim vrednostima, da to ne zaboravimo', rekao je Lalović.

On je ukazao da mnogi pokušavaju 'da nam uzmu pamćenje' istakavši da, 'ako nam to urade, onda su nam oduzeli i budućnost'. Lalović i rekao da je prethodno bilo potrebno da se srpski narod vrati, posle veka lutanja, sebi, a vraćajući se sebi, on stvara uslove da proba da krene napred, u skladu sa svojom tradicijom. U osnovi toga je svest da se ljubav i patriotizam mere žrtvama, odnosno, koliko smo spremni da istrajemo, toliko ćemo imati državu, rekao je Lalović.

'Ako smo se vratili sebi, tom moralnom etosu, neće nam moći oduzeti Kosovo, bilo kakvu odluku da donesu. U tom etosu postoji samo jedna poruka - Srbija se neće nikada, ni pod jednim uslovom, odreći Kosova i Metohije. Ali, to nije nešto što treba samo reći. To je nešto što treba živeti, kao što su junaci na Deligradu umeli da podnesu žrtvu', kazao je Lalović.

On je izrazio uverenje da srpski narod ima moralne snage da podnese tu žrtvu i samo zbog toga, bez obzira na bilo kakvu odluku u bilo kojoj svetskoj kancelariji da donesu, nije, zapravo, moguće oduzeti Kosovo i Metohiju od Srbije.

U ime domaćina, skupu se obratio predsednika opštine Aleksinac Nenad Stanković, koji je, pored ostalog, govorio o značaju Deligrada kao odbrambene kapije Srbije. Na Deligradu se branila Srbija i to treba da bude pouka i u ovim savremenim vremenima, kazao je Stanković.

Na svečanosti je izveden prigodnim kulturno- umetničkim programom pod nazivom 'Radjanje slobode', prema scenariju Jelice Zupanc, u režiji Saše Gabrića i u izvodjenju ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda.

Izvor: RTS


#
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима