Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Matematičar odbio milion dolara

rss

23.08.2006. BBC Serbian

 
Grigorij Perelman
Jedna od retkih fotografija ruskog matematičara Grigorija Perelmana
U Madridu je dodeljena ovogodišnja medalja Filds, najprestižnija svetska nagrada za matematičare.

Međutim, najveća zvezda matematičkog sveta, Grigorij Perelman, odbio je da primi svoju medalju - uz koju sleduje i nagrada od milion dolara - za rešavanje jednog od sedam takozvanih "milenijumskih problema".

Nobelova nagrada za matematičare

Medalja Filds je za matematičare ono što je Nobelova nagrada za ostale naučnike.

Niko nije ni sumnjao da će ovogodišnji dobitnik ove prestižne nagrade biti ruski matematičar Grigorij Perelman, koji je uspeo da reši čuveni Poenkareov problem, postavljen pre čak 102 godine.

Međutim, španski kralj Huan Karlos uzalud je čekao da medalju i dodeli - Grigorij Perelman nije po nju došao na ceremoniju u Madrid.

Ceremoniji je zato prisustvovao profesor matematike na Univerzitetu u Oksfordu, Markus Disotoj:

"Ovo odbijanje naše najveće nagrade je u neku ruku i uvreda za matematičku zajednicu. Ostala tri dobitnika su je primila sa zadovoljstvom i uživala su u ceremoniji. U sali se čuo uzdah zaprepašćenja kada je saopšteno da je Perelman odbio nagradu, mada se o tome već uveliko govorilo. Ipak, odbijanje je predstavljalo šok za sve."

Ko je Grigorij Perelman?

Medalja Filds
Prestižna medalja Filds
Ovaj matematičar se prvi put pročuo 1982. godine, kada je u Budimpeštu dobio zlatnu medalju na matematičkoj Olimpijadi.

Tokom devedesetih godina predavao je na više univerziteta u Sjedinjenim Državama, da bi se pre deset godina vratio u Sankt Peterburg i zaposlio na prestižno Institutu Steklov, koji mu pre tri godine nije produžio ugovor o zaposlenju.

Od tada je Perelman nezaposlen, i živi u skromnom stanu sa majkom, čija penzija iznosi 74 dolara mesečno.

"On pomalo podseća na Raspućina," kaže profesor Disotoj. "Ne seče nokte, jer, kako sam kaže: oni žele da rastu, pa ih ja puštam. Pomalo je čudan - želi da umesto njega govore njegova matematička dostignuća, ne želi da bude neka vrsta idola među matematičarima. Mislim da je zato i odbio nagradu - više ga interesuje matematika, nego bilo kakva nagrada."

Pomalo lud

Jedan ruski list opisao je Grigorija Perelmana kao pomalo ludog, što je, kako je istaknuto, "osobina koja krasi svakog izuzetnog matematičara".

Terens Tao
Terens Tao, jedan od dobitnika medalje Filds
Uspešno rešeni matematički problem, koji je Anri Poenkare postavio 1904. godine, tokom jednog veka dokazivan je u delovima. Pre Perelmana, drugi matematičari uspeli su da ovu prepostavku dokažu za sve moguće slučajeve, osim jednog i najvažnijeg - trodimenzionalnog sveta u kojem mi živimo.

Profesor Disotoj objašnjava zašto je toliko važan dokaz Poenkareovog problema, koji je na predavanjima u Masačusetsu pre četiri godine obelodanio ruski matematičar:

"Taj problem se odnosi na veoma osnovno pitanje - kakvog je oblika svemir u kojem živimo? Svemir je trodimenzionalan, ali pitanje je na koji način se on uvija. Da li je reč o velikoj lopti, ili možda u sredini postoji neka velika praznina? Perelman je svojim dokazom opisao sve matematički dopustive oblike našeg svemira. Sada je na fizičarima da to dalje razrađuju", kaže on.

Mnogo ljudi pre Perelmana tvrdilo je da je rešilo Poenkareov problem, što se pokazalo netačnim, a proveravanje njegovog dokaza trajalo je pune četiri godine.

Šta sa novčanom nagradom?

Postavlja se i pitanje šta će biti sa milion dolara, što je iznos koji Klej Institut daje matematičaru koji reši neki od tzv. "sedam milenijumskih problema" - među kojima je i onaj Poenkareov.

"Rok od dve godine počinje da teče od trenutka objavljivanja dokaza Poenkareovog problema. Tokom tog perioda drugi matematičari mogu da ospore ovaj dokaz. Biće interesantno videti šta će komitet za dodelu ove nagrade odlučiti za dve godine, i kome će na kraju dodeliti novac", kaže profesor matematike na Univerzitetu u Oksfordu Markus Disotoj, koji je prisustvovao ovogodišnjoj dodeli medalje Filds.


#
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима