Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Удовица официра остала без пензије

rss

13.11.2008. Н. Миковић (Политика)

Удовица официра остала без пензије
Иванки Младеновић укинуто примање које је добијала од 2000. године. – У Фонду СОВО кажу да мора да поднесе нови захтев

Потпуковник Драгомир Младеновић је период од почетка оружаних сукоба на Косову и Метохији до окончања НАТО бомбардовања, у јуну 1999. године, провео у јужној покрајини. У лето 1998. године, док се још нису назирали страшни месеци који ће кулминирати нападом западне алијансе, учествовао је у ослобађању места Клечка где су припадници ОВК-а масакрирали двадесетак отетих цивила и затим покушали да спале њихова тела у импровизованом крематоријуму. И период бомбардовања је провео на Космету. Нису га убиле бомбе, ракете или заседе ОВК, али се из рата вратио десетак килограма мршавији. Тешко је оболео и преминуо 2000. године. Званична дијагноза: рак. Незванична: „косовски синдром”, обољење због боравка на терену контаминираном радиоактивном муницијом од осиромашеног уранијума коју су испаљивали амерички авиони А-10. Иза себе је оставио супругу Иванку, сина Срђана и кћерку Илијану.

Иванки Младеновић из Алексинца, почетком октобра, на кућну адресу у Алексинцу, стигло је решење Фонда за социјално осигурање војних осигураника у коме пише да јој престаје право на породичну пензију коју је примала од 2000. године. Тада је, по основу обављања родитељске дужности, стекла право на ово примање које је до пре неколико недеља износило 32.000 динара. Надала се, као и сви војни пензионери, дуго најављиваном повећању, али је уместо тога добила – решење о одузимању пензије.

У образложењу решења је наведено да разлог за овакав чин лежи у чињеници да син Срђан више не студира. Затечена оваквом одлуком Фонда за социјално осигурање војних осигураника, Иванка Младеновић присећа се мука кроз које је прошла.

– Мој супруг је умирао у најтежим мукама. Лекари су нам рекли да је умро од рака, али су нам неке његове колеге официри, незванично, казали да је прави узрок смрти такозвани косовски синдром – каже Иванка Младеновић.

Сматра да је невероватно да јој одузимају пензију због тога што јој син напушта школовање. Тврди да се више пута обраћала надлежнима у Фонду, али да нико није имао разумевања, ни објашњења за њен случај.

У Фонду за социјално осигурање војних осигураника, на писани захтев „Политике” одговорено је да је „решењем ПП број 547708 од 7. октобра 2008.године престало право на породичну пензију детету Срђану и удови Иванкизбог престанка школовања Младеновић Срђана на Машинском факултету у Нишу”. У образложењу још стоји и да је Иванка Младеновић, ако жели да поново стекне право да прима пензију, у обавези да поднесе својеручно потписан захтев за признавање права на породичну пензију. Упркос образложењу које смо јој предочили, Иванка Младеновић је ангажовала адвоката који ће уложити жалбу на поменуто решење о одузимању пензије јер је „изгубила поверење у војску”.



# НАТО
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима