Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

RASIPNICI

rss

12.02.2007. I. Dugalić

(vidi: http://www.aleksinac.net/vesti/155.html)
Poreska uprava kupila 90 novih "punta" od preduzeća "Delta M", iako je skoro isti automobil u "Zastavi" koštao 2.700 evra manje po komadu. U "Zastavi" tvrde da je tender bio namešten "za nekog drugog", da njihova kola ispunjavaju sve tražene uslove. Ponuda "Zastave" odbijena jer nije dostavila dokaze da ima servise na 50 kilometara manje od Beograda i Novog Sada?!

Poreska uprava mogla je prošle godine da uštedi čak 19,4 miliona dinara (oko 240.000 evra) da je kupila 90 automobila marke "zastava 10", umesto isto toliko komada originalnog "Fijatovog" "grande punta" u preduzeću "Delta M". Poreznici su za svoje potrebe kupili i 15 vozila "pežo 407" od preduzeća "Verano motors", a sve automobile platili su ukupno 1,5 miliona evra.

Uprava je u martu prošle godine raspisala tender za nabavku automobila i to za vozila u klasi od 1.100 do 1.400 kubika, zatim od 1.600 do 2.000, kao i za automobile preko 2.500 kubika. U kategoriji do 1.400 kubika, tenderska komisija je kao najpovoljniju ocenila ponudu "Delte M" za "fijat grande punto", dok je firma "Verano motors" sa svojim "pežoom 407" dala najbolju ponudu u klasi do 2.000 kubika.

Vozila preko 2.500 kubika nisu ni kupljena.Ponudu "Zastave prometa" komisija je odbila zbog, kako je objavljeno, nepotpune tenderske dokumentacije. U "Zastavi", međutim, tvrde da je tender bio namešten za nekog drugog i da je to jedini razlog što nije kupljena njihova "zastava 10". Srđan Dejanović, pomoćnik direktora firme "Zastava automobili", kaže da njihova vozila imaju veoma slične karakteristike kao "grande punto", ali da su mnogo jeftinija.- "Grande punto" košta oko 10.000 evra.

Kada je tender raspisan, mi smo na naša vozila davali popust od sedam odsto, što znači da bi Poresku upravu "zastava 10" koštala oko 7.300 evra, ili 2.700 evra manje od "Deltinog" "punta". S obzirom na to da je kupljeno 90 automobila, prosta računica kaže da bi Poreska uprava, da je kupila naš auto, uštedela oko 240.000 evra ili oko 19,4 miliona dinara - kaže Dejanović.On dodaje da je "grande punto" automobil četvrte generacije tog modela, a da je srpski "punto" treća generacija.

- Razlika između našeg i njihovog "punta" je ta što njihov ima 1.400, a naš 1.240 kubika. Njihov motor je evro 4, a naš evro 3. Što se tiče komfora, razlike praktično nema. To sve znači da je naš "punto" apsolutno odgovarao svim uslovima koji su traženi na tenderu. Problem je jedino u tome što neko nije hteo da kupi vozila od "Zastave", već od "Delte" - zaključuje Dejanović.

S druge strane, u Poreskoj upravi kažu da ponuda "Zastave prometa" nije ušla u proceduru jer je bila nepotpuna.- "Zastava promet" je dostavila ponudu za "zastavu 10", ali uz ponudu nisu dostavljeni originalni katalog, dokaz da firma raspolaže ovlašćenim servisima na maksimalnoj udaljenosti do 50 km od Novog Sada i Beograda, sa traženim karakteristikama za ponuđena vozila, kao ni dokaz da je za tekuću godinu izmirila poreske obaveze. Zbog toga je tenderska komisija njihovu ponudu proglasila neispravnom, pa je ona u startu eliminisana - kažu u Poreskoj upravi.

Samo poreznicima ne valja "zastava 10"

Srđan Dejanović kaže da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku u decembru kupilo 167 vozila "zastava 10", a mesec dana pre toga Uprava za veterinu pri Ministarstvu za poljoprivredu 50 komada srpskog "punta".- Logično je da državne institucije kupuju naš "punto", jer to uopšte nije loš automobil. U Nemačkoj postoji zakon prema kojem njihove institucije kupuju isključivo domaće automobile. Isti taj zakon postoji i u Italiji, a izgleda da samo mi ne želimo da zaštitimo domaću proizvodnju. Smatram da Poreskoj upravi zaista nije potreban bolji i jači automobil od "zastave 10". Iste automobile kupila je pre izvesnog vremena naša policija, dok su se još proizvodili u Italiji i, koliko znam, niko se na njih nije žalio - kaže Dejanović.


#
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима