Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Успех алексинчана на престижном интернационалном "греплинг" такмичењу

rss

16.11.2020.

У недељу, 15.11.2020.г. одржано је такмичење под називом "SERBIAN INTERNATIONAL GRAPPLING CUP" у Кули.
"Grappling" или греплинг на српском језику је дисиплина у оквиру олимпијског спорта - рвања.

Успех алексинчана на престижном интернационалном "греплинг" такмичењу

Интересантно је што греплинг окупља више спортских дисиплина: рвање, џудо, бразилски џиу-џицу, јапанску џиу-џицу, лута ливре, самбо, мма... Значи, такмичари из разних спортова се могу срести и такмичити на оваквој спортској манифестацији. Ове године изостао је велики број интернационалних такмичара, (било је ипак неких из околних земаља, и један из Америке), али број такмичара није био умањен (као што се види на фотографијама). Наиме, такмичење због тренутне ситуације није пропраћено публиком, на трибинама су сами такмичари. Велики број домаћих такмичара из Србије се и поред тренутне ситуације са короном ипак пријавило и учествовало у борбама.

ММА клуб "ДОКУ" из Алексинца је имао својих 5 такмичара на овом престижном интернационалном купу и освојио је три бронзане медаље. Успех је већи тиме што клуб има само 15-ак чланова, док су са друге стране борилишта се налазили противници из клубова који премашују број од двеста чланова.

Како тренер Саша Стаменковић каже, успех је увећан и чињеницом да су 2 бронзане медаље освојили такмичари који тренирају овај спорт само годину дана и којима је ово било прво велико такмичење. Њихови противници су били искусни такмичари који тренирају овај спорт више година и имају велики број мечева. Та два такмичара су Алекса Милић и Војин Ковачевић. Друго, греплинг је само једна од вештина који ови борци тренирају и није њихов основни спорт. Они тренирају и бокс и тајландски бокс као део ММА (мешовитих борилачких вештина).

Како тренер каже, најважнији успех за њега је да се нико од такмичара, и припадника клуба, није повредио нити на самом такмичењу, а нити на досадашњим тренинзима у клубу. Друго, мешовите борилачке вештине се могу у клубу тренирати и без такмичења, као облик фитнеса и рекреације.

Тренер Саша Стаменковић најављује и скори почетак "Мале школе борилачких вештина" за децу од 7 до 12 година. За разлику од "велике" школе, овде ће деца кроз игру и забаву развијати своје физичке карактеристике за касније бављење неким од борилачких спортова.

Тренер истиче да је за овај успех заслужан и тим из СРЦ Алексинац на челу са директорком Миленом Максимовић. Захваљујући њиховом разумевању и одличној сарадњи, добили смо потребан број термина за тренинг без кога све ово не би било могуће.

На крају, остаје нам само да пожелимо срећу и успех у даљем раду овог клуба и да доносе медаље у Алексинац са разних спортских манифестација.


# фотографија Саша Стаменковић ММА клуб Доку греплинг
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима