Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Светска трка мира 2016

rss

24.02.2016. Текст и фото: Божа Марковић

На овогодишњу Светску трку мира 2016, отишао је 17. 2. 2016. преко Бања Луке за Португалију, одакле креће овогодишња трка мира 24.2.2016, Драган Николић, незапослени професор математике и информатике из Житковца.

Светска трка мира 2016

Овај вредан спортиста-маратонац трчи више од 20 година на дуге стазе, а преко 15 година трчи у интернационалном тиму, који преноси бакљу мира у око 150 земаља света у току једне године. У разговору са Драганом Николићем, пред полазак на Трку мира, сазнали смо да је сваке године себи задавао све већи и већи циљ у ношењу бакље мира, тако да се сада одважио да ове године трчи кроз свих 47 земаља Европе. Трком за Европу руководи Европски Савет и његов председник.

Светску трку мира отпочео је 1987. Шри Чинмој, са циљем да се цео свет нађе у овом спортском подухвату у циљу постизања светске хармоније и мира међу народима света. Трка се трчи на свим континентимау организацији највиших спортских предтавника континента на коме се трчи трка, којој се придружују атлетски савези, спортски клубови и функционери. Учесником се схвата свако макар да је трчао самио део трке кроз своју општину, на нивоу места и једну деоницу.

Циљ Трке мира је да обиђе на свом путу где се преноси пламен мира престижна и мало позната места. Тако је Трка мира ношена у Метрополен муззеј у Њујорку, Карусел у Лувру, многе престижне галерије у Лондону, Токију, Бечу, Москви, познате библиотеке у Кембриџу, Харварду, зграду УНЕкО У Паризу, Уједињених нација у Њујорку, а код нас У САНУ, Скупштину Републике Србије и кроз многе општине и места на маршути која се свке године мења, да би се њоме што више места и људи обухватило овом трком мира.

Трка мира је под називом „Светска трка хармоније 2010.“ прошла кроз нашу општину из правца Ражња, а преко Алексиначких Рудника, Алексинца, Житковца, Горњег Адровца, Тешице и Грејача пренешен је пламен мира у ГО Црвени Крст.

Трку мира трчли су и пламен бакље носили кроз Житковац млади фудбалери ФК „Морава“ Житковац, ученици Основне школе „Вук Караџић“ из Житковца, до Цркве „Светог Архангела Гаврила“ у Житковцу, где је свештеник Миодраг Јевтић, одржао молитву за мир у свету, а затим је интернационални тим посетио Цркву Свете Тројице у Горњем Адровцу, до кенотафа у порти Цркве где је погинуо руски добровољац и пуковник Николај Николајевич Рајевски, у неравноправној борби за мир у Србији у Првом српско-турском рату 20. 8. 1876. Године, што је забележено у књизи - историјском спису Боже Марковића- Несврћанина Рајевски, пуковник са три срца.

Ове године ући ће Трка и бакља-пламен мира из правца Републике Српске 24. 6. 2016. године и проћи ће, између осталог кроз Крушевац, ка Прокупљу, чиме ће се делимично уклопити у Видовданске спортске свечаности, које се организују за овај историјски датум у Србији, а и у расејању, како нам је за крај овог извештаја рекао Драган Николић, учесник Трке мира из Житковца.


# Драган Николић Житковац Божа Марковић - Несврћанин Црвени крст школе трка мира Вук Караџић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима