Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Седи Врх - акција успела

rss

11.04.2016. Младен Антић

Ех тај Седи врх...
Није без разлога добио такво име, не од снега, већ од облака којима је све време био прекривен.
Овако је то било...

Седи Врх - акција успела

Планинари југа Србије су поново били активни и то баш у комшилуку, у Суботинцу. Планинара је било са свих страна. Укупно је било 140 учесника.

Акција је стартовала код нове школе у Суботинцу (230 мнв) где се група упутила ка Скакиној коси (530 мнв), одакле је освојен Седи врх (813 мнв).

Повратак је уследио другом страном, преко Камените косе (760 мнв) и Вучје чуке (380 мнв) где су се планинари поново нашли у селу Суботинац. Стаза је углавном шумовита (80%), до 600 мнв је била заступљења грабова шума док су од 600 мнв преовладавала стабла букве и смрче.

Стаза се одвијала по влажном, али топлом времену, није било ветра тако да су планинари неометано освајали врх. Врх Седи врх, никако да нам се покаже у сунчаном светлу, врх је био прекривен густим белим облацима али то планинарима није сметало да направе получасовну паузу.

Питате се ко је заложио ватру на врху? Наравно, то су били планинари из Доњег Душника (Трем 1810 мнв) који су били вешти у кувању кафе и чаја.

Домаћини су били одлични водичи, било их је дуж читаве стазе тако да није било никаквих проблема. Акција је имала међународни карактер, било је планинара из Грчке и Кине. Најстарији учесник је била госпођа Јелена Минарди, којој нису сметали лоши временски услови и која је без проблема препешачила одређени део стазе.

Велико признање треба одати планинарима из Прешева (ПД „Островица“) и планинарима из Бруса (ПСД „Сребрнац“) који су прешли највећу раздаљину да би дошли на акцију. О суботиначком пасуљу све најбоље, празан казан је рекао своје. Дружење и затварање акције је протекло у стилу јужне Србије, музика, понеко пиће и много игара (кола из Србије, Бугарске и Македоније) тако је на прави начин је завршена ПРВА традиционална акција у Суботинцу.


# школе планинари Железничар (план. др.) Седи врх Младен Антић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима