Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Редак јубилеј ФК “Јастребац“ из Тешице

rss

09.11.2015. Текст и фото: Томислав Брзаковић

У анале Клуба „златним“ словима уписана су четири датума.
Из редова „зелених“ било је и прволигашких играча.
Тренутно се такмиче у ФСО Алексинац.
Аспирације повратак у Нишавско окружну лигу.

Редак јубилеј ФК “Јастребац“ из Тешице

Почетком педесетих година прошлог века, на прсте су се могла избројати сеоска насеља у којима се играла крпењача, о фудбалу, тој најспореднијој ствари на свету могли су само да сањају. Тешица, као највеће тадашње насеље, у алексиначком Поморављу, имала је ту привилегију. Дали због начина живљења са садржајима варошког живота`, или због спесифичне конфигурације (простире се између огранака Малог Јастрепца и Јужне Мораве), проглашена је 1926 године варошицом и већ по завршетку Другог светског рата, добила и свој ФК “Јастребац“

То се догодило 22. децембра 1945. године, када је у Тешици, одиграна пријатељска утакмица са припадницима Народноослободилачке војске из Ниша, који су у Тешици били на логоровању. После утакмице, која је завршена резултатом 5:5, настало је општенародно весеље. То је била прекратница, и исте вечери у Јуциној кафани „Европа“, основан је ФК. “Јастребац“.

Оснивачи и први чланови Управног одбора били су: Срећко Стојадиновић (активни мајор коњице), Раде Миљковић, учитељ, Миодраг Наумовић - Грк, Радисав Миленковић - Шућа, Славко Јовановић - Шишко, Миленко Маричић - Гавгај и Драги Јовановић (сви активни играчи). Нажалост, ни један од њих није данас међу живима.

УСПЕХ ЗА ПАМЋЕЊЕ

У анале ФК. “Јастрепца“, златним словима уписана су четири датума. Први је свакако оснивање и регистрација клуба, код надлежних Фудбалских савеза. Други који ће се дуго међу Тешичанима, препричавати је 1955. година, када су са ФК “Лубницом“ из Лубнице, код Зајечара, разигравали за улазак у Другу савезну лигу. Трећи период је везан за време од 1980 - 84, када је био члан Регионалне лиге, играјући са екипама из Неготина, Кладова, Беле Паланке, Димитровграда, Пирота, Прокупља, Куршумлије, Житорађе, Ниша, Алексинца, Ражња, Соко Бање и да не набрајамо. И четврти када је ФК “Јастребац“, као члан Нишавско топличке лиге, 1999. године, за време бомбардовања наше земље, од стране НАТО пакта, постао члан Нишке зоне. Као чланови Нишке зоне провели су само једну сезону 1999/2000 када се враћају у Нишавско топличку лигу.

РАСАДНИК ТАЛЕНАТА

У протеклих седам деценија „зелених“, изнедрило се доста младих талената, од који су поједини бранили боје прволигашких и друголигашких клубова. Навешћемо само неколико који су далеко догурали. Душан Станковић - Џавра, играо је за ОФК „Београд“ и нишки „Железничар“, Слободан Џунић - Бане, за нишки „Раднички“, и другплигаша „ЕИ - Младост“, Аца Аранђеловић, за нишки и пиротски „Раднички“, Томислав Младеновић - Пацов за „Еи - Младост“ и „Смедеревску Паланку“ и Драган Станковић - Тоза, за подгоричку „Будућност“, “Раднички“ из Ниша (био је капитен) и „Косаницу“ из Куршумлије, некада друголигаша. Од наведених играча, само је Тоза међу живима, који се недавно вратио у матични клуб, где је начинио прве фудбалске кораке и где ће окачити копачке о клин.

У години јубилеја ФК “Јастребац“, је кренуо од нуле. Тренутно се такмичи у Општинску лигу Алексинца. Мало је фалило па да се тотално угаси. Када је такмичарске 2011/2012, испао из Нишавско окружне лиге, због лоше финансијске ситуације, играчи су напустили тим и ухлебљење потражили код клубова у окружењу. Наредне 2012/2013. године, нису се такмичили и сви су веровали да је то крај „зелених“. Међутим, захваљујући поклоницима ове најспоредније ствари на свету, изабрана је нова Управа клуба.

Новоизабрани председник, Зоран Маричић - Гавгај (син Миленка Маричића), преузима ствари у своје руке. Оснива поново клуб од играча који су остали и нових придошлица и наставља такмичење у Општинској лиги Алексинца, после једногодишње паузе.

- Ако је мој отац био један од оснивача ФК “Јасттрепца“, који му је био други дом и бранио његове боје, не могу да дозволим да се клуб угаси. Шта би други рекли да Тешица, једно од највећих насеља у алексиначком Поморављу нема фудбалски клуб који се убраја међу најстарије у овом делу земље . То се неће десити и дубоко верујем ако преболимо неке дечје болести, ФК. “Јастребац“, ће се наредне сезоне 2015/2016. године поново наћи у Нишавској окружној лиги, где му је и место - рекао нам је председник Зоран Маричић.


# фудбал Тешица НАТО Душан Станковић Јастребац ФК Тешица Зоран Маричић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима