Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ПСД "Брђанка" - Гледићке планине

rss

15.04.2015.

11.4.2015. год. планинари ПСД "Брђанка" су учествовали на Републичкој планинарској акцији у организацији ПСД " Љуктен" из Трстеника на Гледићким планинама.

ПСД "Брђанка" - Гледићке планине

Отварање акције је било у Трстенику. Окупило се око 450 учесника, што је велика посећеност једној акцији. Стаза је била дуга око 20км. са висинском разликом од 600м. Кренула је из подножја Гледићких планина, а водила је преко врха Самар до села Дубич, где је био крај стазе. У Дубичу је организован ручак за планинаре и додела захвалница.

Сви су били задовољни због прелепог дана провденог у природи и шетњи, предивних Шумадијских брдовито-валовитих пејзажа и дружења на стази са планинарима из других друштава.

Гледићке планине су добиле име по селу Гледићу, а по народном предању што се са њих далеко гледа. Простиру се у правцу северозапад-југоисток у дужини од 35км. Налазе сеизмеђу Лепенице на северу, Груже на западу, Левча на истоку и Западне Мораве на југу. Највиши врх Самар је на висини од 922м., на подручју општине Крагујевац. Планине су богате шумом, речним токовима, пашњацима и рдуним блгом. Откривена су налазишта гвожђа, пирита, бакра, угља и гипса.

ПСД "Брђанка" има виседеценијску плодну сарадњу са друштвом из Трстеника, које редовно учествује на нашим акцијама. Одлазак је организован у сарадњи са пријатељским друштвима "Варница" из Ражња и "Озрен" из Сокобање.


# планинари Брђанка ПСД Трстеник Гледићке планине
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима