Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Цена безбедности

rss

25.02.2010. Зоран Маринковић

Цена безбедности

Честа је појава стављања натписа на крило једерећег падобрана. Реклама, истицање, или жеља дародавца има своју цену. Колико је прихватљива?

 У пракси су усвојена два начина осликавања: Лепљењем пластичне фолије у боји, или наношење растворене боје. Оба начина имају предности и мане, али и ризик по безбедност летења.

Не давно смо набавили коришћен падобран по врло ниској цени, скоро поклоњен, али је материјал био у врло добром стању. Није пропуштао ваздух и имао је чврстину новог материјала. Узрок смо нашли при покушају да надувамо и подигнемо крило. Налепљена фолија текста је својом површином затезала, набирала и учврстила велики део површине и тако нарушила облик, да је крило једва опстајало у ваздуху, имало малу насивост, тешко управљиво и летећи малом финесом, брзо слетало. Срећа што га је испитивао наш шампион Павле и нико није ризиковао повреде.

Установили смо, да су набори круте самолепљиве фолије превише затезали доњу површину крила и одлучили смо да је уклонимо. За сат времена пажљивог цепкања и стругања, скинули смо сву фолију и крило је добило првобитни облик и летна карактеристике. Остатак лепка на доњаки је претио да се међусобно слепљује  умазане површине. Механичко отклањање остатка лепка није могуће, а прање растварачима би оштетило крпупу, па смо утрошили 200 грама талк пудера, да енергичним утрљавањем заситимо слој заосталог лепка и тако изгуби лепљивост. Крило сада лети управљиво и стабилно.

Други начин штетног дејства на материјал је хемијски утицај боје која се наноси. Растварачи, резређивачи, сикативи, пероксиди и остале компоненте имају сигурно неки утицај на танку крпу падобрана. Колики је тај утицај, тешко је проценити уопштено за све материјале крила и боје. Произвођач падобрана би требао дати препоруку и гаранцију за свој производ, па се тога треба држати.

Постоји неки савет, да се може употребити водом разредива АКРИЛНА БОЈА, за натписе на падобрану, али није проверено дејство.


# безбедност опрема Зоран Маринковић параглајдинг
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима