Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Моравска сафари регата

rss

30.07.2008. Политика

Моравска сафари регата
Слично сплаварењу на Дрини или Тари, заљубљеници у природу чланови Сафари клуба из Ниша, са својим пријатељима из Ћуприје, успешно су организовали пловидбу Јужном и Великом Моравом. Старт експедиције је био у Алексинцу, а посада три чамца је, пловећи до Ћуприје, превалила тачно 100 километара. И поред повремене кише и ветра, петнаестак чланова посаде је током дводневне пловидбе успешно савладавало бројне препреке и брзаке.

– Поново је, као и неколико претходних година, за све учеснике пловидбе ово био незабораван доживљај. Морава је прелепа и представља прави природни бисер Србије, који, нажалост, није искоришћен у туризму. Намера нам је да управо оваквим манифестацијама и сафари пловидбом Јужном, до Сталаћа, али и даље, ка северу, Великом Моравом, од састава са Западном према Београду, иницирамо упознавање са реком и богатом природом на њеним обалама, као и историјским знаменитостима – каже за наш лист председник нишког Сафари клуба и вођа експедиције Властимир Станојевић, наглашавајући и бројне историјске знаменитости на потесу од Алексинца до Ћуприје:

– Поред осталог, на обалама Јужне Мораве су и споменик руским добровољцима на брду Шуматовац код Алексинца, као и црква Свете тројице, у Адровцу, подигнута у спомен једном од тих добровољаца из српско-турских ратова, пуковнику Рајевском, односно Вронском – јунаку Толстојевог романа „Ана Карењина”. Знаменити су и манастири код Прасковча и Ђуниса, као и споменик генералу О’Рурку, недалеко од Варварина, и многи други – истиче Станојевић.

Т. Тодоровић, Фото С. Лазаревић
http://www.politika.co.yu/rubrike/Srbija/Moravska-safari-regata.html


# Ана Карењина Шуматовац црква Свете Тројице
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима