Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Саучесништво власти и криминала у уништењу српске привреде

rss

08.01.2012. Миодраг Костић - Актер магазин

http://www.poslovnaznanja.com/objavljeni-autorski-tekstovi/akter/36-saucesnistvo-vlasti-kriminala-unistenju-srpske-privrede.htm

Понедељак, 13 септембар 2010

Стара вест, али вреди.

Колико је плаћено уништење српске привреде?


Србија је вероватно прва земља у историји која је за уништење своје привреде ангажовала и дебело платила консултантске саветнике.

Читам пре неки дан на сајту Б92 чланак преузет из Блица под насловом “Консултантске везе функционера“. Поднаслов: ”У последњих осам година Агенција за приватизацију је исплатила четири милијарде динара буџетског новца разним консултантским и ревизорским кућама”, и даље ”За то време са Агенцијом су сарађивале 43 овакве фирме, а четвртина укупне суме отишла је у свега четири које су основали, у њима радили или и даље раде бивши и садашњи државни функционери, по правилу тесно повезани са процесом приватизације у Србији.”

У даљем тексту помињу се поименце имена консултантских фирми, имена државних функционера, имена појединих консултаната (приватизационих саветника), исплаћене суме и све лепо и написмено. Не желим да вас даље замарам детаљима, јер комплетан текст можете наћи или на сајту Блица или Б92. Оно што ме је већ читањем наслова и поднаслова шокирало је чињеница да је Агенција за приватизацију у спровођењу уништења српске привреде имала још и саучеснике, такозване консултанте, које је уз то још и масно платила. То вам је као када у неком лудилу одлучите да спалите сопствену кућу, а онда још и ангажујете и платите консултантску компанију да вас посаветује како да то што ефектније изведете. До сада сам још и живео у илузији како су катастрофални резултати српске приватизације последица бахатости и нехата, да су више резултат глупости и незнања економских “експерата“ из времена социјализма него њихове похлепе и грамзивости, али сад увиђам да је све то учињено намерно, са дубоким предумишљајем.

Просто не знам шта да кажем. Ово је стварно шокантно. Као што и Верица Бараћ рече у свом интервјуу, “Процес приватизација је економски пропао, јер је послужио искључиво да тајкуни оперу новац. Управо зато никада није постављано питање порекла новца. Власт је дозволила тајкунима и криминалцима да купују добре фирме, да их униште и продају као некретнине”. Да ли можете да поверујете да су ти поменути криминалци-бизнисмени имали и саучеснике, који су још и дебело плаћени за то што су уништили српску привреду. Ми смо вероватно једина земља у историји која је за уништење своје привреде још и платила консултантске саветнике.

Уместо да даље коментаришем ову шокантну причу, решио сам да цитирам неколико од шездесетак коментара посетилаца сајта Б92. Шта на све ово кажу грађани Србије?

• У свакој правној држави ови наводи, само су део криминализованог поступка приватизације у Србији, довољни су за истражни поступак по хитном поступку. Злоупотреба положаја, функције сукоба интереса, уводјење новца из криминала (дрога,оружје...) у легалне токове, злоупотреба новца из приватизације - празан ПИО фонд, угашена привреда, устостручени дугови Србије, неизвршена надокнада национализоване имовине, милиони отпуштених радника без егзистенције за себе и своје породице... Питање је да ли има неко ко може и ко сме зауставити осионост поменутих представника власти и осталих саучесника?

• 4 милијарде динара, беше ли то 50-70-80 милиона еура по тада важећем курсу. Фунционери свих странака удружени у пљачки народа који ћути. Сећате ли се неурохируга који је за 300 еура мита добио 4 године затвора, за један еуро 4 дана. Ови мангупи би по аналогији требало да добију 200-300 милиона дана или 1.000.000 година затвора. Али они зато немају времена, морају да нас спасавају у тешкој економској ситуацији. Докле ће ситном рибом хранити (јако) гладан народ?

• Када човек прочита овај текст, стекне утисак да је цела ова екипа, на челу са премијером Цветковићем, заправо клан робијаша који су још увек на слободи. Само је питање када ће (и да ли ће) све доћи на своје место. Кренуло се са раскринкавањем разноразних мафија (фармацеутских, фудбалских, грађевинских, инвалидско-пензионих, друмских итд.) Врх брега, цреме де ла цреме, је приватизација.

• Возите стари покварен ауто јер немате новца за поправку, жена вам пишти да сте неспособни и да је комшија урадио ово или оно. Децу не шаљете на море јер немате од чега. Ципеле су вам старе 10 година а јакна из социјализма. И онда прочитате овакав чланак са правим именима оних који су вас опљачкали .. и .. ??

• Наравно да је све ово тачно иако "нема доказа". Него ми је једна ствар ту чудна. Мора да смо баш у говнима па неко ову господу "пушта низ воду" овим чланком, или је сива еминенција ресила да компромитује жуте стварањем атмосфере за неке нове исте. Плашим се да се код нас никада ништа неће променити.

• Е ово је срж корупције, али је вероватно све недоказиво јер је све по "закону" који су сами писали са таквим рупама да све ово може да прође.

• Да ли се неко од њих бар стиди?

• Хоће ли ко у затвор? Па наравно... НЕЕЕЕЕЕ!

• Стићи ће их клетве свих оних људи чије су фирме довели у пропаст, отерале их на биро са педесетак година живота и који се потуцају од немила до недрага у немогућности да помогну ни себи ни својој породици. Нека им се врати само 5 посто несреће које су произвели и биће им страшно.

На ове коментаре ја немам шта да додам. Остале коментаре можете видети на сајту Б92. Задњи коментатор позвао се на правду небеског суда коме ће, сасвим извесно, протагонисти и саучесници приватизационе афере дебело платити за сву досадашњу патњу осиромашеног и пониженог српског народа. Ја се надам да ће ипак прорадити и овоземаљски суд и наплатити бар онај материјални део штете нанете опљачканим грађанима Србије.

Злочин уништења српске привреде (приватизација) није настао из нехата и глупости учесника, већ из предумишљаја и уз блиско саучесништво власти и криминала.

Коментара: 0


# Агенција за приватизацију
@ 

[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима