Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

"Маргумски натпис" мења српску историју?

rss

31.07.2011. www.srpskadijaspora.info

Пензионисани археолог у Јагодини Саво Ветнић каже: Заиста фасцинантно! Јасно је да је натпис писан ћирилицом, али остаје дилема у ком времену. Пошто стил подсећа на мезијски, могуће је да се ради о римској плочици. Ако би то поуздано могло и да се потврди, онда би променило целокупну историју!

«MARGUMSKI NATPIS» MENJA SRPSKU ISTORIJU?

Пензионер из Јагодине Станиша Атанасијевић открио загонетан натпис на римској опеци рађеној између 1. и 6. века наше ере

 


«МАРГУМСКИ НАТПИС» МЕЊА СРПСКУ ИСТОРИЈУ?

Пре педесет и више година на локалитету «Орашје» код Дубравице, у близини Пожаревца, тим археолога је пронашао бројне предмете из праисторије, антике и средњег века. О надјеним предметима се сазнало више тек 1982. године, доласком археолога Драгана Јацановића за директора Народног музеја у Пожаревцу. Као млад и знатижељан човек Јацановића су заинтереовали налази одложени у музејске депое и заборављени. Наишао је тада и на два фрагмента римске опеке са чудним натписом и ћириличним словима Д,В и И, док друга слова до тада никада није ни видео. Опека је имала димензије 40x25 cm и дебљине 4 cm. На њој је било исписано око 180 знакова, од којих су 49 били различити. У документацији и извештајима руководилаца ископавања са локалитета у стручним круговима познатом као антички град Маргум, и текстова др Растислава Марића, ђорђа Маноа-Зисија и проф. Милутина Гарашанина, који су били на челу ископавања и тумачили латинске текстове из Маргума, археолог Јацановић није наишао на пратећу документацију о овој опеци; претпостављао је да о опеци, коју је сада имао у рукама, тим стручњака није много знао.

Млади археолог се заинтересовао за порекло надјене римске опеке и почео да се распитује којој врсти писма припадају. Археолог Мирослава Мирковић и стручњак антике, била је сигурна да се не ради о латинском и грчком писму, па је затражено мишљење стручњака за средњи век. Ни епиграфичари се нису сложили око тога: једни су тврдили да је у питању глагољица, други да се ради о натпису ћириличног порекла.

Загонетни натпис на римској опеци нико није умео да протумачи!

Лингвиста проф. Радивоје Пешић осамдесетих година прошлог века и сам се заинтересовао за римску опеку у Пожаревцу. Било му је чудно словенско писмо на римској опеци, знајући да локалитет «Орашје» садржи материјал Старчевачке културе до половине средњег века. Временско порекло Маргумског натписа није било могуће утврдити а, да цела ствар буде и компликованија, преовладало је мишљење да је натпис настао у средњем веку, иако не представља средњевековно словенско писмо!* Приликом откопавања «чудне» опеке, на другим предметима римског доба откривени су тада и жигови Клаудијеве и Флавијеве седме, односно четврте легије. Текст натписа био је утиснут у свежу опеку пре печења у керамичкој радионици, коришћене су притом формуле, скраћенице и лигатуре карактеристичне за писмо Горње Мезије крајем 2. и почетком 3. века наше ере. Сазнања везана за облик и фактуру опеке, упутили су потом стручњаке да одговор потраже у антици. Приликом декодирања натписа проф. Радивоје Пешић је наишао на речи које су заступљене и у рашанско-етрурској лексици, али је натпис и даље остао загонетка.

После свега реченог остаје питање: да ли Маргумски натпис представља тајну, вешто режирану превару или се, напросто ради о потуреном фалсификату? До данас нико то није.

Коментара: 0


# средњи век
@ 

[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима