Пас Тартуфар - lagotto romagnoloПас Тартуфар - lagotto romagnolo
Претрага
cirilica | latinica

Пас Тартуфар - lagotto romagnolo

rss

02.11.2007 D

LAGOTTO ROMAGNOLO је врло стара пасмина која се први пут појављује у 16. веку у долинама у унутрашњости Италије, где се првобитно користио као пас за апортирање пернате дивљачи. Густа коврџава длака вунасте структуре омогућавала му је пливање и у хладној води приликом доношења одстрељене дивљачи. Исушивањем мочварних долина Ромагне његовог првобитног места настанка Лаготто губи своју улогу и врло брзо се шири у остале делове земље.

Пас Тартуфар - lagotto romagnolo

Са: http://www.lagotto-kg.com/

... О РАСИ

 

Захваљујући својим изузетним способностима а нарочито оштром чулу мириса почиње да се користи као пас за тражење тартуфа. Временом је дошло до гашења ловног инстикта тако да се Лаготто специјализује за тражење тартуфа. Постаје најзаступљенији у покрајинама Тосцана, Ломбардиа и Ромагна где уосталом и има највише тартуфа.

LAGOTTO ROMAGNOLO је тек 1995. године признат од стране ФЦИ-а . Данас, поред тога што се користе за тражење тартуфа, постали су популарни широм света као кућни љубимци тј. пси за друштво и пратњу. Главни разлог њиховог брзог ширења су блага и живахна нарав а исто тако и то да се не лињају и немају специфичног мириса што их чини идеалним кућним псима. шТо се тиче карактера, врло су живахни, друштвени, интелигентни и послушни. Врло лако уче, изврсни су пси за децу и живот у породици. Одлично се слажу са другим псима и животињама и не показују нити мало агресивности. Иако углавном живе у кућама и становима, воле одлазак у природу, посебно на реку или језеро где долази до изражаја њихова љубав према води.

... О ТАРТУФИМА

* Биологија тартуфа

Тартуфи су микоризне гљиве које образују подземна плодоносна тела, обично неправилно округлог облика и меснате конзистенције. На површини плодоносног тела налази се омотач (перидија) која може бити глатка или са брадавичастим израштајима у зависности од врсте тартуфа. Вегетативни облик тартуфа је мицелија која се састоји од гранатих нити–хифа. Животни циклус тартуфа почиње клијањем спора из којих настају хифе које могу даље да се развијају једино ако ступе у контакт са финим завршецима кореновог система неке од виших биљака. Спој завршетака кореновог система и мицелије гљиве зове се микоклена од које даље у земљиште полази велики број хифа. Тако се биљка на ефикаснији начин снабдева водом и минералним материјама а заузврат гљива добија готову храну (угљене хидрате). Пошто живе под земљом приликом сазревања тартуфи испуштају мирисе по којима их проналазе бројне животиње и инсекти који се хране овом гљивом и на тај начин ресејавају споре чиме почиње нови животни циклус тартуфа.

 

* Распрострањење

Тартуфи су веома распрострањена група гљива, оптимални услови за живот су измедју 40 и 50 степени географске ширине.

 

* Подела тартуфа

Основна подела тартуфа је према боји на беле тартуфе, чија се плодоносна тела одликују глатким омотачем и црне тартуфе, код којих се на површини плодоносног тела налазе брадавичасти израштаји.

 

* Врсте тартуфа

На нашим просторима пронађено је неколико десетина различитих врста тартуфа од којих неколико спада у сам врх по квалитету:

 

* Бели тартуф (Tuber магнатум)

* Црни јесењи тартуф (Tuber мацроспорум)

* Летњи тартуф (Tuber аестивум)

* Зимски тартуф (Tuber брумале)

Напомена: И у нашем крају су пронађени тартуфи.

Коментара: 69


# тартуфи Lagotto Romagnolo храна
@▲ ▼ [+][-][ Додај коментар ]