Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Грејање на ваздух

rss

12.10.2010. Саша Трифуновић, Политика

Проналазач Живанко Арнаутовић тврди да је осмислио ваздушни систем централног грејања без употребе струје, воде и радијатора, који остварује уштеде и до педесет одсто

Штедљиви котао на провери у Кини

Проналазач Живанко Арнаутовић тврди да је осмислио ваздушни систем централног грејања без употребе струје, воде и радијатора, који остварује уштеде и до педесет одсто

Лети може и да хлади: Арнаутовић поред свог „котла штедише“ (Фото С. Трифуновић)

Лозница – Живанко Арнаутовић (79), проналазач из Лознице, већ дуго сања o серијској производњи свог универзалног „котла штедише“ за ваздушни систем централног грејања без употребе струје, воде и радијатора. Сан ће му можда коначно постати јава захваљујући Кинезима којима је представио свој изум, патентиран још 1989. године.

– Два пута сам боравио у кинеској амбасади у Београду, на позив њеног првог секретара за научно-технолошку сарадњу. Показали су велико интересовање и дао сам им видео презентацију мог „штедише“ која је, колико знам, послата у Кину да њихови стручњаци оцене мој проналазак. Надам се позитивном исходу и очекујем да дођу у моју кућу где бих им у пракси демонстрирао како котао функционише – каже за наш лист Арнаутовић који не губи наду да ће његов проналазак доживети масовну употребу.

Према његовим речима, овај систем грејања показао се као јефтинији и кориснији од било ког другог. Котао користи све врсте чврстог и течног горива, као и брикетирани биоотпад, са упола мањом потрошњом од класичног система грејања. Арнаутовић је до сада, тврди, направио око 130 котлова, који су у употреби широм Србије и Републике Српске и на којима нема шта да се поквари. Каже да се котао може поставити у мини-сушаре за сушење шљива, паприка, дувана, али и сирове даске и паркета. Може да се користи и као клима-уређај, односно да лети расхлађује. Арнаутовић за овај изум има више признања, верификовало га је Друштво за климатизацију, грејање и хлађење Србије, добио је златне медаље на Новосадског сајму и Тесла фесту, златну медаљу на сајму Еурека у Бриселу, као и орден Тесле трећег реда за иноваторски рад и резултате. Имао је контакте и са представницима неколико наших министарстава али је и поред свега остао без конкретних резултата.

Лознички проналазач верује да ће вредност његовог котла овога пута бити схваћена на прави начин. Док се то не деси, наставиће у својој радионици да прави „штедише“ и нестрпљиво чека позив из Кине.

Саша Трифуновић

Коментара: 1


# грејање
@ 

▲ ▼ [+][-][ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима