Наука и техникаНаука и техника
Претрага
cirilica | latinica

Наука и техника

Достигнућа људског ума
<< < 1  2  3  4  5  6  7  8 > >>Укупно: 82  Приказано: 11 - 20

Владан Младеновић изабран у Национални просветни савет

04.11.2015

На јучерашњој седници Народне скупштине Републике Србије за члана Националног просветног савета, на предлог Друштва физичара Србије, изабран је Владан Младеновић из Алексинца, запослен као наставник физике у ОШ „Иван Вушовић“ у Ражњу и у Алексиначкој гимназији.

опширније

Коментара: 8

Десет светских загонетки за које ни научници немају кључ

Марко Јовановић 27.10.2015

Историја наше планете је пуна невероватних мистерија и загонетки. Ни цео људски живот није довољан да се оне разјасне.

опширније

Коментара: 0

Промоција збирке задатака Милана Динића

14.09.2015

У четвртак 10.9.2015. у мултимедијалној сали основне школе „Јован Јовановић Змај“ на Алексиначком Руднику одржана премијерна промоција књиге „Збирка задатака и тестова из информатике и рачунарства“ аутора Милана Динића, професора информатике и рачунарства.

опширније

Коментара: 4

Паметније протезе ће још брже помоћи људима

Др Марко Јовановић 23.03.2015

Параолимпијци су већ у стању да раде невероватне ствари - Скот Рирдон , најбржи човек са једном ногом на свету, може да истрчи 100 м за 12,14 секунди, тек нешто више од 2 секунде спорији од Усаин Болта . Сада УНСБ Инжењеринг докторант Стејси Ригнеј се ради на томе да он и други параолимпијци, буду још бржи. Иако протезни удови су коришћени од касних 80-их, већина истраживања о њима је била усмерена да буду јачи и лакши. Али још увек има веома мало разумевања како они утичу на ход…

опширније

Коментара: 0

Алексиначки наставници о новим технологијама у образовању

04.03.2015

На међународној конференцији „Нове технологије у образовању“ која је одржана 27. и 28. фебруара ове године у Београду, међу педесетак предавача из Србије, региона и Велике Британије, нашло се и двоје алексиначких наставника.

опширније

Коментара: 0

Мантис ракови могу да виде канцер и научници су створили камеру која може исто

Др Марко Јовановић 11.01.2015

Научници са Универзитета у Квинсленд у Аустралији открили су да мантис ракови имају невероватно корисне способност. Морска створења могу да виде различите vrste рака, канцера, у нашим телима. И они су сада покушавају да реплицирају ту способност у фотоапарату који би евентуално требало бити уграђен у паметне телефоне (smartphone). Мантис ракови могу видети канцер и активност наших неурона, јер имају јединствене очи, познате као сложене очи. Ова врста ока је врхунски подешен да открије…

опширније

Коментара: 0

Руска компанија жели да направи базу на Месецу

Др Марко Јовановић 11.01.2015

Руска приватна компанија је објавила да има потенцијал за изградњу зграде, вредне 9,3 милијарде америчких долара, као људска база на Месецу.

опширније

Коментара: 0

Нови кишобран ствара поље ваздуха да вас заштити од кише

Др Марко Јовановић 05.01.2015

Да ли је ово крај незгодних и гломазних кишобрана? Дизајнери у Кини су се удружили са студентима да измисле бољу врсту кишобраном, уређај који ствара поље ваздуха око вас да вас заштити од кише.

опширније

Коментара: 1

Ментална аритметика: Дечја памет као дигитрон

Бојана Царановић, Новости 13.11.2014

Отворена прва школа за обуку по Суан Пан методи. Сабирају и одузимају троцифрене бројеве за неколико секунди без помагала

опширније

Коментара: 3

Соларне земунице у Србији 1. део - принцип градње

samogrejnekuce.com. 05.10.2014

Читали сте о кући у Велсу, која личи на кућу Хобита и о Хобитону на Новом Зеланду. Заједничко за ове куће је да су нискоенергетске и да су грађене као земунице.

опширније

Коментара: 0

<< < 1  2  3  4  5  6  7  8 > >>Укупно: 82  Приказано: 11 - 20