Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Видовдански марш 2009

rss

28.05.2009. Народни покрет Србије

Видовдански марш 2009


Видовдански марш је традиционална ходочасна и хуманитарна акција Српског народног покрета 1389 који се ове године одржава трећи пут за редом. Марш почиње 14. јуна од Храма св. Саве у Београду а учесници пешаче 14. дана до Косовске Митровице и Газиместана где се на Видовдан 28. јуна обележава годишњица Косовске битке из 1389. године у којој се српски кнез Лазар Хребељановић супротставио Османској-исламској армији. Учесници током Видовданског марша пролазе кроз Раљу, Младеновац, Тополу, Крагујевац, Кнић, Краљево, Ушће, Студеницу, Рашку, Лепосавић, Бањску, Косовску Митровицу и Грачаницу у којима је обезбеђено преноћиште. Током Марша обилазе се најважније православне светиње попут манастира Жича, Студеница, Бањска, Грачаница а сваког јутра пред полазак учесници одлазе у цркву на јутарњу молитву. Марш се одржава у периоду највећих врућина тако да представља велико физичко искушење за све учеснике, током пешачења колону обезбеђује МУП Србије а у свим градовима кроз које се пролази обезбеђује се лекарска помоћ. Учесници током Марша спавају у врећама за спавање.

Српско-руски марш

Трећи Видовдански марш имаће српско-руски карактер јер су позив да узму учешће прихватили активисти организације Млада Русија и Руског Образа тако да ће најмање 20 младих Руса пешачити до Газиместана. Поред учесника из Русије на наршу ће учествовати и група Пољака као и представник из Грчке. Осим СНП 1389 у организацији овогодишњег Марша учествује и Независна асоцијација студената, као и Народни покрет Србије.

Пријава за Видовдански марш

Учешће у Маршу је бесплатно за све а организатор обезбеђује вреће за спавање, храну, воду и превоз од Косовске Митровице до Београда по завршетку Видовданског марша. Заинтересовани за учешће у Mаршу се могу пријавити на следеће телефоне: 064-121-39-31 и 064-279-3563 или у канцеларији Српског народног покрета 1389 на адреси, Стевана Марковића 8 (стари назив улице Ђуре Ђаковића 8 ) , код Земунског кеја у Земуну. За све заинтересоване радно време канцеларије је: средом/петком/суботом од 15 до 20 ч.


Сајт www.snp1389.rs, мејл за контакт [email protected] .

Донације

Прималац: Народни покрет Србије, Стевана Марковића 8 - Земун

Сврха уплате: Донација за Видовдански Марш

Жиро рачун: 205-142128-19 (рачун је код Комерцијалне банке)

Шифра плаћања: 88

Коментара: 1


# превоз радно време Ана Марковић
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Davor 02.06.2009.
    Aha, pa tu se uzimaju pare, znaci tako ide taj partiotizam ... ccc...


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима