Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Одржана свечана седница Синдиката (ССС)

rss

24.05.2013.

Ове године обележава се 94 година Савеза Самосталних Синдиката општине Алексинац и 110 година постојања ССС Србије

Одржана свечана седница Синдиката (ССС)

Савез самосталних синдиката Србије настао је у борби радника за већа права и слободе. Прва радничка удружења и друштва основана су у Србији у другој половини 19. века. Идеја о удруживању радничких организација појавила се са оснивањем нових струковних синдиката. Тако је 27. априла 1903. године формиран Раднички савез Србије, чије деловање данас наставља Савез самосталних синдиката Србије. Са стогодишњом историјом, Савез самосталних синдиката Србије је најстарија синдикална централа у Републици Србији.

Данас, Савез самосталних синдиката Србије чини 28 самосталних синдиката формираних у привредним гранама и услужним и јавним делатностима, у које је учлањено 505.111 запослених.

Савез самосталних синдиката Србије је репрезентативна и највећа синдикална централа у Србији.

Запослени се учлањују и остварују основна права и заштиту пред послодавцима у 3.248 синдикалних организација формираних у предузећима и другим економско-правним субјектима.

Учлањавање у самосталне синдикате је добровољно и није условљено националном, верском нити политичком припадношћу.

За заступање интереса запослених и заштиту њихових права на нивоу територијалне аутономије и локалне самоуправе, Савез самосталних синдиката Србије формирао је 51 организацију, односно савеза у покрајинама и градовима и 118 повереништава у општинама.

Савез самосталних синдиката Србије, као организација запослених, остварује своју улогу независно од политичких странака, партија и покрета, користећи методе и средства синдикалног деловања, преговарања и борбе у односима са послодавцима, владом и другим државним органима и институцијама система, као и сарадњом на начелима солидарности са другим синдикалним централама у Републици Србији.

Данас обележавамо 94 година постојања синдикално организованог раднићког покрета у Алексинцу 16.маја 1919 године је донета одлука о формирању општинског синдикалног већа ,

У Србији данас се радници боре за голо преживљавање најниже плате у Европи су обележиле ову годину. 800.000 људи не ради.У Србији се неодвија социјални дијалог. Најављују се даља отпуштања читав народ постаје технолошки вишак. Сада су на удару јавна предузећа школе и болнице.

Према саопштењу Службе запошљавања у Алексинцу о кретању на тржишту рада, у априлу 2013. године регистровано је 8.369 лица на евиденцији. Незапосленост је, у односу на децембар 2012. године повећана за 4,9 % или 395 лица, тако да стопа незапослености сада износи 57,08 %.

У Алексинцу је под изговорм брзе приватизације уништено потпуно 52 предузећа.Небрига државе према фирмама и њено немешање у индустријски развој ,довело је народ у стање безнађа и беде.
У великим проблемима су  радници ФРАДА који су два пута били у штрајку ради неисплаћивања зарада и непостојања колективног уговора. Почетак године је обележио  штрајк у Бетоњерци који се на срећу запослених позитивно завршио.На нивоу општине не постоји  колективно преговарање нема социјалног дијалога ,разговори се воде само у спорадичним случајевима.

Сарадња са грчким синдикатом

ССС Алексинца је наставио међународну сарадњу са Грчким синдикатаом. Прошлу годину је обележила и посета председника АДЕДy Костаса Цирикаса ради отварања дечијег вртића у Буцековој улици.Ове године биће отворена и фискултурна сала са мокрим чвором и парним грејањем. Као и два нова игралишта у ОШ у Трњану.На отварању очекујемо да гост ССС Алексинца буде и предедник међународне конфедерације синдиката јавних предузећа.Такође, очекујемо да се сарадња АДЕДY И ССС Алексинца настави даљим инвестицијама у нашој општини изградњом  кровне констукције Бувље пијаце у Алексинцу. - стоји у изјави председника ССС Алексинца.
 

Коментара: 0


# незапосленост штрајк јавна предузећа школе технолошки вишак
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима