Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Дан ССС Општине Алексинац

rss

16.05.2011. Аутор: Добрица Ранђеловић

Окупили смо се данас на свечаној седници Већа Савеза самосталних синдиката Алексинца да обележимо 92. рођендан наше организације. 1903. године представници неколико струковних синдиката донели су одлуку о удруживању у Савез.

Дан ССС Општине Алексинац
Иначе, прва синдикална удружења, радничка потпорна, просветитељска и културна друштва почела су се појављивати у Србији још од 1870. године, а прве веће синдикалне демонстрације догодиле су се у Крагујевцу 1876. године.

Међутим, тек после стицања потпуне самосталности Србије 1878. године, након вишевековног заостајања због турске окупације, када су коначно укинути феудални друштвено-економски односи, извршен је методом првобитне акумулације капитала прелазак на капиталистички друштвени систем. Србија је од аграрне земље са претежно натуралном привредом кренула путем брже индустријализације која ће умногоме допринети и убрзати формирање и јачање радничке класе и створити повољније услове за развој радничког покрета.

У Алексинцу је 16. маја 1919. године одржан збор радника на коме је било присутно 300 радника где је донета одлука о формирању општинског синдикалног већа које је почело са радом крајем августа исте године. Веће чине секције рударска, кројачка, грађевинска и млинско-пекарска. Истог датума је донета одлука о покретању низа штрајкова са циљем увођења 8-часовног радног времена и исплаћивањем заосталих надница. Протести улицама Алексинца су били успешни. У наредним годинама били су организовани низови протеста и штрајкова појединих секција са циљем повећања надница и бољим положајем радника у предузећима организоване су бројне радничко манифестације културно уметничких програма радника.

Између два дана већа погодила нас је још већа криза. Лоша приватизација,општа небрига после продаје предузећа као и лош економски опоравак светске привреде су узрочници очајног положаја радника у Србији. “У Србији је сиромашан свако ко није богат. Нестала је читава средња класа”. Најмање 700.000 становника у Србији живи на рубу егзистенције, али тек трећина њих добија социјалну помоћ од државе.

У Алексинцу, протекле године, покренут је стечај над највећим предузећем ПИК Алексинац. Покренут је стечај и у Путнику Алексинац,што је још један показатељ даљег урушавања привреде Алексинца. На тржишту рада се налази више од 9000 људи, а од пре неки дан општина Алексинац у самом врху по стопи незапослености у Србији са 26,4 одсто.

У протеклој години имали смо бројне посете председника републичких одбора ССС Србије.

И реализован пројекат безбедности и здравље на раду.

У Јануару је промењен изглед сајта и покренут фејсбук профил ССС Општине Алексинац.

Посетио нас је Грчки синдикат АДЕДY са којим је потписан уговор о донацији вредан 150 000е, који се управо реализује.

Ове године имали смо велики штрајк у Алпосу, као и штрајк у Фраду и у просвети

Притиском на локани власт довело је до тога да данас заједно са СО Алексинац решавамо проблеме у нашим предузећима, као и проблеме повезивања радног стажа фирми које су у стечају. Очекујемо да на следећој седници Скупштине Општине буде донета одлука о формирању Социјално економског савета општине Алексинац

На данашњи дан погледаћемо Видео презентацију „ССС Алексинац у протестима", као и филм ССС Србије „Стало нам је да крене" који је емитован на дан ССС Србије 27. априла ове године.


Коментара: 0


# ПИК Алексинац општина синдикат штрајк СО Алексинац
@ 

[ Додај коментар ]