Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Vidić: Od testiranih je svaki treći pozitivan!

rss

17.03.2021. N1

Epidemiološka situacija na jugu Srbije nije dobra, u nekim mestima je kritična, a u nekima lekari upozoravaju da će za nekoliko dana biti potpuno popunjene bolnice. Posebno je alarmantno u Aleksincu, gde je, kako je rekao direktor tamošnje bolnice Goran Vidić u utorak registrovano čak 88 novih slučajeva koronavirusa.

Foto: arhiva

Kako javlja reporter N1 iz Niša, situacija na jugu se epidemiološki kvari u poslednjih 10 dana, u Nišu i Vranju lagano raste broj novoobolelih, dok su bolnički kapaciteti na izmaku.

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje u Nišu, broj novootkrivenih slučajeva u tom gradu je svakog dana više od 330, a broj prvih pregleda već danima unazad je 550.

Direktor aleksinačke bolnice Goran Vidić kaže da je jučerašnjih 88 novih slučajeva neslavan rekord za gradić od 42.000 stanovnika.

“Ranije je bilo daleko manje obolelih, poslednje tri nedelje imamo trend pogoršavanja epidemiološke situacije u Aleksincu, gde se broj zaraženih povećavao za 50 odsto – od testiranih je svaki treći pozitivan”, kazao je Vidić i podsetio da je u vreme vanrednog stanja prošle godine taj grad imao do pet obolelih dnevno, i nekoliko meseci je bio za primer, što se sada promenilo.

On navodi da su gužve u kovid ambulantama, da ima ko da radi, ali aleksinačka bolnica nije kovid bolnica. Kaže i da bez obzira što imaju mlade doktore koji su primljeni od kako je počela epidemija, “dve doktorice (specijalisti), uz dva-tri dodatna lekara po smeni, teško mogu to same da iznesu, radimo dve smene neprekidno”.

Dodaje da oni rade kovid preglede i daju terapiju onima koji nisu za hospitalizaciju, a one koji jesu šalju u Klinički centar u Nišu i u Kruševac.

“Nadam se da ćemo uspeti da smanjimo gužve, da dobijemo još jedan punkt za preglede”, navodi Vidić i dodaje da uslovi nisu najbolji, ali da su maksimalno preuredili postojeći prostor.

Kako podseća reporter N1, u prethodne dve sedmice je registrovano skoro 400 novozaraženih u Aleksincu, u kojem je interesovanje za vakcinaciju izuzetno slabo.

Prema dostupnim podacima, svaki šesti građanin Aleksinca se prijavio ili primio prvu dozu vakcine. Iz tamošnjeg Doma zdravlja apeluju na stanovnike da se vakcinišu, jer je to, kako navode, jedini način da se zaustavi dalje širenje koronavirusa.

Izvor

Komentara: 0


# Goran Vidić koronavirus
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima