Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Vakcine protiv gripa, ipak, stigle u Aleksinac

rss

15.10.2016.

Iako su mediji javili da postoji problem sa isporukom vakcina Aleksinačkom domu zdravlja, one su ipak isporučene, a kako kažu u ovoj ustanovi dobijene količine biti dovoljne za sve koji žele da se zaštite od ove sezonske bolesti.

Vakcine protiv gripa, ipak, stigle u Aleksinac

Iako je već sredina oktobra, u aleksinačkom Domu zdravlja još uvek nije počela vakcinacija protiv sezonskog gripa. Nadležni u ovoj ustanovi kažu da nisu imali informaciju kada će vacina stići, međutim isporuka je stigla krajem prethodne nedelja.

Iz Doma zdravlja pozivaju zainteresovana lica, posebno hronične bolesnike, da se vakcinišu, te tako ovom preventivnom merom preduprede pojavu sezonskog gripa i njegove moguće komplikacije.

Godišnje u svetu preko 300.000 ljudi umre od gripa, i to su praktično skoro isključivo hronični bolesnici, koji su najpodložniji teškim komplikacijama ove naizgled bezazlene bolesti.

Vakcina koja će se aplikovati je VAXIGRIP proizvođača SANOFI PASTEUR S.A.

Vakcina je namenjena pre svega:
– hroničnim bolesnicima
– osobama starijim od 65 godina
– licima zaposlenim u javnim službama
– osobama sa visokim rizikom od pratećih komplikacija.

Vakcina je pripremljena u skladu sa preporukom svetske zdravstvene organizacije.

Doktor Rodoljub Živadinović, epidemiolog i direktor Doma zdravlja, dodaje da su godišnje potrebe naše opštine prema dosadašnjoj praksi oko 1000 komada vakcina i da se uglavnom toliko i trebuje. Međutim, svi koji budu želeli da se vakcinišu, moći će to da učine i nema bojazni od nestašice, poručuje on.

Ipak, i pored vakcinacije, postoji mogućnost zaraze ali oni koji su primili vakcinu, preležaće lakši oblik gripa. Stručnjaci savetuju da vakcinu obavezno prime hronični bolesnici, jer za njih grip može imati ozbiljne posledice, izazvati komplikacije osnovne bolesti, pa čak i dovesti do smrtnog ishoda.

Živadinović napominje da vakcina, iako se pravi namenski i na osnovu trenutnih epidemioloških prilika i najzastupljenijih virusa, ne štiti uvek, kao i da uvek postoji mogućnost zaraze. Ipak, građani koji su vakcinisani, čak i ako se razbole, preležaće blaži oblik gripa upravo zahvaljujući ovoj zaštiti.

On podseća da bi vakcinu obavezno trebalo da prime hronični bolesnici, jer za njih grip, iako bolest svakodnevice, može imati ozbiljne posledice, izazvati komplikacije osnovne bolesti, pa čak i dovesti do smrtnog ishoda. Vakcine koje stižu u srpske bolnice i domove zdravlja su potpuno ispravne i građani ih bez bojazni mogu primiti, ističe ovaj stručnjak.

Vakcinisanje protiv gripa počeće u ponedeljak 17. oktobra 2016. godine u prostorijama Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja na prvom spratu zgrade Doma zdravlja (preko puta Komercijalne banke), u ordinaciji broj 18, gde će Odsek za epidemiologiju Doma zdravlja aplikovati vakcine u saradnji sa Službom za zdravstvenu zaštitu odraslih. Pre odlaska na vakcinaciju, potrebna je pisana saglasnost svog izabranog lekara.

Vakcinacija se obavlja svakog radnog dana od 7.30 do 14 sati.

Korišćeni materijali Doma Zdravlja Aleksinac, Agencije Beta, Radio Aleksinca

Komentara: 0


# Dom zdravlja Rodoljub Živadinović grip vakcine
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima