Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Šta oni koji vežbaju jedu pre spavanja?

rss

21.02.2016. Nataša

Kao što će vam većna bodibildera reći, obrok pre spavanja je od najvišeg značaja. U toku posta telo počinje da katabolizuje tj uništava nemasnne mišiće a bih ih iskoristio kao gorivo za telo. Takođe, 75 procenata hormona koji je neophodan za rast luči se tokom spavanja.

obrok pre spavanja

Konzumiranje određenih namirnica pre spavanja deluje preventivno na kataboličke procese u organizmu i omogućava telu adekvatnu prehranu koja je neophodna za rast i oporavak. 

Kalorije 
Prosečna osoba sagori 67 kalorija na sat tokom spavanja. Ovo znači da tokom osmočasovnog sna sagorevate oko 536 kalorija. Koristeči ovaj vodič za unošenjem hrane pre sna delujete preventivno na sve moguće katabolčke mišićne procese.

Proteini
Proteini su od esencijalne važnosti za oporavak mišićnog tkiva, rasta i razvoja. Unošenje 40 do 60 gr proteina neposredno pre sna važno je da bi se osigurala prehrana mišića tokom sna. Belance ili kazein su idealni proteini baš za ovo vreme jer omogućavaju sporo razlaganje u telu.

Masnoće
Bodibilderi savetuju unošenje čak i malo masti pre spavanja. Izaberite zdrave esencijalne masnoće poput putera od kikirikija ili ulja od semena lana. Unošenje ovih esencijalnih masnoća pružiće vam koncentrisani izvor kalorija kao i kasnije sporije oslobađanje proteina.

Ugljeni hidrati 
Kao generalno pravilo treba uzeti da se konzumiranje ugljenih hidrata smanjuje pre spavanja. Nivo insulina pada tokom sna što podrazumeva da unošenje ovih namirnica pogotovo jednostavnih ugljenih hidrata i prerađenog šećera pre spavanja vrlo lako rezlutuje u njihove skladištenje u mast.

Izvor

 

Komentara: 0


# ishrana vežbanje obrok trening
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima