Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Robotski egzoskeleti su tu i oni menjaju živote

rss

17.12.2014. Dr Marko Jovanović

Upoznajte paraplegičara i bioničku tehnologiju koja mu pomaže da ponovo hoda:

Robotski egzoskeleti su tu i oni menjaju živote

Kada pomislite na bionička ekzoskelet odela, slike futurističkih haj-tek super vojnika vam često padaju na pamet. Mislite na Tom Kruiza u sci-fi hita ovog leta Edge Of Tomorrow ili Ripli koja napada kraljicu ksenomorfa u Osmom putniku. Dok vojske širom sveta su svakako zainteresovane za dizajniranje naoružanih ekzo-odela za svoje armije u budućnosti, egzoskeleti zapravo pronalaze mnogo dobronamerniju upotrebu sada: rehabilitacija pacijenata.

To je ideja iza puno upotrebljivog ekzo-odela koje proizvodi Ekzo Bioniks. Prvobitno razvijen za DARPA da pomogne vojnicima da nose težak teret, Ekzo Bionik odela su na kraju promenila svoju svrhu da pomognu žrtvama moždanog udara, traumatskih povreda mozga i kičmene moždine, da ih vrati na noge. Sada, klinike za rehabilitaciju širom planete su počele da koriste kompanijine elektronske egzoskelete da pomognu pacijentima sa slabostima donjih ekstremiteta da uče kako da hodaju.

Uz pomoć fizioterapeuta, pacijenti povezuju svoje noge u bioničko odelo, kao i pričvršćuju krute veze oko struk. Sa dve štake u njihovim rukama, pacijenti ustaju iz sedećeg položaja - a onda počinju da hodaju čim budu spremni. Težinski senzori u odelu osete kada korisnik prebacuju svoje težište napred, komandujući uređaju da napravi korak napred.

Prema Nejtanu Hardingu, izvršni direktor i suosnivač Ekzo Bioniks-a, ekzoskelet je dizajniran da se pacijenti kreću što je pre moguće nakon povrede, što može napraviti veliku razliku u ubrzanju vremena za oporavak. "Ono što je zaista uzbudljivo o našem uređaju, je da pacijenti mogu da ustanu i da obično naprave dva ili tri stotine koraka u prvom vežbanju," kaže Harding za Popularnu Nauku. "I tako to stvarno počinje da utiče na početku."

Bionik odela se takođe može pohvaliti sa nečim što se zove promenljiva pomoć, koje omogućava pacijentima da postepeno koriste što više moguće svoju snagu. Ovo je takođe veoma korisno za obuku hoda, jer omogućava pacijentima da sve više angažuju kad počnu da se oporavljaju.

Za sada, Ekzo Bioniks su usmereni na dostupnost njihova odela klinikama za rehabilitaciju, tako da u ovom trenutku ovaj proizvod ne mogu kupiti pojedinaci. Plus, ekzokelet ima načina da bude koristan kao lični uređaj za pokretanje, jer i dalje zahteva pomoć od ličnog trenera da bi bio operativan. Ali Harding je rekao da je nezavisnost nešto na čemu rade.

"Hodanjejenešto štoodmahshvatite davannedostaje."

"Mnogo toga se svodi na padove i bezbednost. Obraćamo pažnju na tri stvari kada je su upitanju padovi: Gledamo kako da izbegnemo padanje, ublažavanje pada, a zatim oporavak od pada. Najvažnije je, naravno, izbegavanje pada i sada puno radimo na tome, što mogu biti hitni manevri ili tehnike balansiranja. "

Do tada, pacijenti vide ogromnu korist od odela. Za paraplegičare poput Džejson Gejsnera, rad sa Ekzo timom ga je podsetio kakav je osećaj stajati i hodati na svoje dve noge.

"Sve te stvari koje sam uzimao zdravo za gotovo pre moje povrede, postale su toliko relevantan kada sam ponovo hodao", kaže Gejsner. "Bilo je to nešto što odmah shvatite da vam nedostaje kada ga imate ponovo... "

Izvor: Popular Science


 

Komentara: 1


# Marko Jovanović dr egzoskelet robot
@MarkoodMorave @ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+2) (-0)

    M 17.12.2014.
    Zanimljiv tekst, ali doterajte malo taj guglov prevod.


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}