Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Posle godinu dana Aleksinčani dobili 2 nove kovid ambulante

rss

23.03.2021. Južne vesti

Posle upozorenja pacijenata da su u jedinoj kovid ambulanti u okviru Opšte bolnice u Aleksincu zajedno u gužvi bili kovid pozitivni i negativni pacijenti, da su uslovi jako loši i da je to uticalo i na kritičnu epidemiološku sisituaciju - problem je konačno rešen.

Foto: OB Aleksinac

Za vikend su počele sa radom dve nove specijalističke ambulante, u Klubu penzionera i prostorijama Odseka za mentalno zdravlje u krugu bolnice, kaže direktor Goran Vidić, a pacijenti ističu da su prezadovoljni što se konačno desilo čudo i što će ubuduće imati bolje uslove za lečenje, a medicinari za rad.

"Neočekivano se dogodilo čudo u našem Aleksincu, jer je nakon više od godinu dana od početka epidemije zatvorena stara kovid ambulanta, a dobili smo dve nove" - tako opisuju situaciju pacijenti koji su prošle nedelje svedočili o tome u kakvim uslovima se leče oboleli od korone u Aleksincu.

Nije bilo reakcije pre nekoliko meseci kada su se pacijenti takođe žalili, ali kažu da jeste nakon pisanja Južnih vesti krajem prošle nedelje.

Istod dana, 18. marta, čekajući na red za infuziju u jednom izdvojenom kutku čekaonice, primetio sam vanredno angažovanje higijeničara i medicinskih sestara u sređivanju prostorija. Bilo je vidljivo čišćenje, iznošenje otpadnog materijala, kao i maskiranje onoga što nije moglo na brzinu da se sredi. Saznao sam da je dolazio zamenik ministra zdravlja i naložio direktoru da u najkraćem roku zatvori to kovid odeljenje. To je ujedno bio i zadnji dan kada je kovid odeljenje funkcionisalo - piše jedan od pacijenata.

Kaže da je odmah sutradan, u subotu, kada je direktor Opšte bolnice Goran Vidić i najavio novu ambulantu, na pregled i terapiju otišao na novu lokaciju, zgradu Penzionerskog doma, koja je nadomak centra grada.

Presrećni smo, jer je relativno nov objekat, sa više prostorija, sa centralnim grejanjem, uređenim toaletom sa 5 kabina itd. Hvala vam, jer ovo pacijentima mnogo znači, ali i lekarima i zdravstvenom osoblju - takođe pišu pacijenti.

Zašto nadležni ranije nisu reagovali, već su Aleksinčani godinu dana čekali na bolje uslove lečenja od koronavirusa, u opštini koja nema kovid bolnicu, nije poznato.

Direktor Goran Vidić kaže da su 20. marta počele sa radom dve specijalističke ambulante na novim lokacijama, u Ulici Momčila Popovića 89 u Klubu penzionera i u krugu Opšte bolnice u prostorijama Odseka za mentalno zdravlje.

U ambulanti u prostorijama Odseka za mentalno zdravlje će u prepodnevnoj smeni raditi jedan pneumoftiziolog, jedan internista u popodnevnoj smeni i po jedan lekar opšte prakse. U ambulanti u Klubu penzionera će raditi jedan internista u prepodnevnoj smeni, jedan pneumoftiziolog u popodnevnoj smeni i po jedan do dva lekara opšte prakse. U ovoj ambulanti se pacijentima daje infuziona terapija, vrši uzorkovanje krvi i testiranje na kovid - pojašnjava Vidić.

Uzorkovanje krvi je takođe moguće i u kovid ambulanti Doma zdravlja u Žitkovcu od 8 do 11 sati, kaže Vidić, a nove kovid ambulante Opšte bolnice rade svakodnevno od 7 do 22 sata.

Inače, nakon rekordnog broja novoobolelih prošle nedelje, kada je 15. marta bilo 88 potvrđenih slučajeva u danu, taj broj je počeo da opada i juče, u nedelju, je zabeleženo 18 novozaraženih.

Izvor

 

Komentara: 0


# Goran Vidić koronavirus
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima