Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kiropraktika - Martin Opavski

rss

31.10.2006.

Martin Opavski, kiropraktičar, novom metodom ukočene "diže iz mrtvih"

Leči kičmu sa dva prsta

- Oporavljam kičmu kao što Džimi Hendriks gitaru svira iza leđa

- Nisam šalabajzer, kostolomac, kod koga tretman traje minut. Kod takvih, kako ko zakuca na vrata odmah ga vuku za ruke i noge i istežu pršljenove

Imao sam strašne bolove i nisam mogao da se ispravim dok nisam sreo Opavskog. A sad hodam ispravljenih leđa, čak i igram stoni tenis. On mi je pokazao da se diskus hernija leči bez cimanja i kačenja o banderu - pomalo u zbilji, a pomalo u šali priča Časlav Arizanović, Upravnik Hale sportova, kog smo zatekli na stolu kiropraktičara i diplomiranog masera Martina Opavskog, koji je školu za ovaj posao učio u Švajcarskoj.

Priča Opavski da su masaža i kiropraktika u njihovoj porodici tradicija još od Drugog svetskog rata i dodaje da je najveći broj ljudi, koji su u ovo mestašce zabasali, zapravo Staru Pazovu posetio baš zbog njegove porodice. Tradiciju su sada nastavili i njegovi sinovi, a on je rešio da poštedi ljude truckanja do Pazove i otvorio ordinaciju i u Beogradu. Ordinacija je, doduše, mala. Nema u njoj, kaže, ni zlata ni kadife. Objašnjava da ne radi na varijantu "daj šta daš", nego ima cenovnik, fiskalni račun i zlatne ruke.

 
  120.000 masaža za 27 godina

Za 27 godina uradio je 120.000 masaža i tvrdi da već 18 godina nije imao "povratnike". Kaže, u njegovoj ordinaciji je kao kod psihijatra - ljudi donose životne priče. Dnevno radi po šest masaža jer je to broj koji masira punom snagom. Prijatelji su već naučili da ga zovu na okrugle sate pošto se zna da su mu jedino tad slobodne ruke.

  
  
  
 
- Godinama se bavimo kiropraktikom, a ja sam prvi, početkom osamdesetih, otvorio salon ove vrste. Radim akupresuru, masažu i lečenje masažom, što je u svetu priznato, a kod nas se radi samo u Kanjiži. Zato se ljudi, ne praveći razliku, i nama obraćaju kao kostolomcima, što mene vređa jer sam diplomirani maser. Ne volim da me stavljaju u koš sa ovim odavde ili odande, jer ja to radim ozbiljno i na duže staze. Nisam šalabajzer, kostolomac, kod koga tretman traje minut. Kod takvih, kako ko zakuca na vrata odmah ga vuku za ruke i noge i istežu mu pršljenove - priča Opavski.

Neskromno ističe da lumboišijalgiju, diskopatiju i sportske povrede sanira kao što Džimi Hendriks gitaru svira iza leđa, a pri lečenju diskus hernije, jednog od najtežih oboljenja kičme, jedini u našoj zemlji radi specijalni albene program. On obuhvata masažu, injekcije, tablete i mastiÖ Dobrovoljce je, za nove "zahvate na kičmi neuobičajeno potražio putem oglasa u novinama, ne bi li novi program oprobao i na srpskim leđima. Planirao je, čak, kad se nakupi dovoljno dobrovoljaca, da ih snimi pre i posle tretmana, da se vidi poboljšanje.

- Hteo sam da zaintrigiram ljude, zato sam dao oglas. Nekad nema potrebe nešto operisati ako postoje drugi načini lečenja. Albene program podrazumeva dubinsku masažu, koja traje tri meseca, i posle godinu dana jednom mesečno pratim stanje. Inekcije pritom učvršćuju vraćeni diskus. Tad su manje šanse da opet ispadne. Ti lekovi se već godinama koriste u svetu, a mi kičmu još lečimo diklofenom, brufenom, čak i kafetinom. Kiropraktika još nije priznata, mada i nije čudo jer su po televiziji samo oni što nešto krckaju i puckaju, a ne znaju anatomiju. E, ja u taj koš neću - priča Martin. Do ideje o albene programu došao je sasvim slučajno jer mu je tašta bolovala od diskus hernije.

- Već su je spremali za operaciju, kad nam se javio rođak iz Nemačke i predložio joj da proba injekcije. I probala je, mada i uz moju pomoć, jer bez vraćanje diskusa na pravo mesto i mojih ruku ničega ne bi bilo. I ozdravila je. Ovo što ja radim već 50 godina se primenjuje u svetu. To što mi kasnimo za svetom nije moja krivica - priča Opavski. Kad mu pacijent dođe, sasluša spisak bolova, pregleda ga i, bez magnetne rezonance, na osnovu osećaja kaže dijagnozu.

- Nije meni to palo s neba, niti mi je Bog nešto šapnuo, nego je to rezultat iskustva. Moja porodica leči tako što pacijenta pripremi masažom, a samoproklamovani "doktori" dođu, cimnu i - doviđenja. Moj zadatak je da sve to boli minimalno, da diskus vratim sa dva prsta. Ako boli, znači da vas nisam dobro pripremio. I fudbaleri profesionalci se zagrevaju po 20 minuta pre nego što uđu u igru - objašnjava Opavski. Porodičnu tradiciju Opavskih nastaviće i sinovi. Kaže, obojica su još u vojsci masirali. Koga bi nego starešine. Mlađi je disciplinovaniji, kaže majstor za kičmu, ali stariji je hrabriji, ne plaši se da cimne kad uklješti!

 
  

Mafijaši i pevači

Kroz ordinaciju Martina Opavskog prošlo je i stotinak poznatih ljudi. Kaže, od mafijaša do sportista i pevača. Kičmu je, između ostalog, ispravljao i Saši Obradoviću, Kebi, Bajagi, ali i sinu načelnika Infektivnog odeljenja sa VMA.

- Pitam se i šta su Arkanovi fudbaleri Lazetić ili Kovačević radili kod mene, ali i Dojčilo Maslovi, naš ambasador u Vatikanu, Borisav Jović, tadašnji predsednik Predsedništva... Goran Gluhaković iz "OK benda" mi je čak preko televizije zahvaljivao što sam mu spasao koleno i omogućio mu da nastavi turneju - navodi Opavski.

 

  
  
  
 

 

Pogledajte još i:

Kiropraktika ili istezanje kičme

Kiropraktika - Goran Peruničić

Komentara: 0


# Stoni tenis lečenje
@ 

[ Dodaj komentar ]