Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Imunoterapija - nada za obolele od karcinoma pluća, debelog creva i melanoma

rss

29.01.2017.

U Srbiji svake godine od malignih bolesti oboli oko 35.000 od čega premine 21.000 ljudi.

Imunoterapija - nada za obolele od karcinoma pluća, debelog creva i melanoma

Razvoj medicine i tehnologije poslednjih godina je omogućio da pored konvencionalnih metoda u lečenju kancera, poput radioterapije i hemoterapije, sve veću ulogu ima imunoterapija koja deluje na imuni sistem pacijenta i tako jača prirodne odbrambene mehanizme organizma. Ona omogućava i efikasne napade na ćelije raka i tako sprečava njihov rast ili, pak, potpunu eliminaciju iz organizma.

U klinikama Adžibadem (Acibadem) zdravstvenog sistema ovaj vid lečenja je veoma značajan, jer može da obezbedi dugoročne kliničke rezultate i značajno produži životni vek čak i kod pacijenata sa metastatskom bolešću.

"Uloga imunoterapije je posebno značajna kada standardne metode lečenja nisu dale adekvatne rezultate i kada bolest napreduje uprkos primenjenom tretmanu. Ovaj metod se najčešće koristi u tretmanu karcinoma pluća, bubrega, debelog creva i melanoma. U Adžibademu se uspešno koriste četiri vida imunoterapije - primena monoklonskih antitela, vakcine, "checkpoint" inhibitori i nespecifična imunoterapija", ističe prof. dr Ozlem Er (Özlem Er), specijalista onkologije.

Ona pojašnjava da onog trenutka kada ćelije imunog sistema dođu u kontakt sa supstancama koje su nepoznate organizmu, počinju da proizvode antitela. Ona se vezuju za nepoznatu supstancu čime je ona “obeležena” i prepoznata od strane imunog sistema što pokreće niz reakcija čiji rezultat je njeno uništenje. Moguće je, takođe, u laboratorijima proizvesti tzv. monoklonska antitela koja stručnjaci dizajniraju tako da se vezuju za specifične strukture na ćelijama tumora. Kada se monoklonsko antitelo veže za ćeliju tumora, imuni sistem je prepoznaje kao štetnu i pokreće niz reakcija koje dovode do njenog uništenja.

"Jedan od vidova imunoterapije je i primena vakcina sa ciljem da imuni sistem pokrene produkciju antitela. Imamo vakcine za prevenciju raka grlića materice koje utiču na HPV virus koji je jedan od izazivača ove bolesti. Drugi tip vakcina se koristi sa ciljem da tumor učini poznatim i vidljivim za imuni sistem koji će onda moći da se bori protiv njega i spreči povratak bolesti", ističe dr Er.

Stručnjaci su identifikovali i određene signalne puteve koji su ključni za sposobnost imunog sistema da kontroliše tumorski rast. Oni se još nazivaju “checkpoints” ili kontrolne tačke imunog sistema i većina tumora ih koristi da izbegne imuni sistem organizma. Lekovi poznati kao "checkpoint inhibitori" su antitela koja blokiraju ove puteve i na taj način omogućavaju imunom sistemu da prepozna tumor i adekvatno odgovori na njegovo prisustvo u organizmu.

"Istakla bih i nespecifičnu imunoterapiju koja se primenjuje posle ili istovremeno sa hemoterapijom i radioterapijom, i uključuje proteine koji ne deluju ciljano na same tumorske ćelije, već jačaju imuni sistem. Ove supstance prirodno proizvodi naš organizam, a mogu se proizvesti i u laboratoriji i koristiti za jačanje imunog sistema", kaže dr Er.

Više informacija:

Predstavništvo Adžibadem (Acibadem) u Beogradu:
Ulica Svetozara Markovića 68
Beograd

011 265 88 62
062 820 81 51

email: [email protected]
www.acibadem.rs

Predstavništvo Adžibadem (Acibadem) u Nišu:
Ulica Dragiše Cvetkovića 30 (bivša ulica Božidar Adžije)

018/538 610
060/33 99-315
email: [email protected]

Komentara: 0


# kancer Marko Jovanović dr imunoterapija imunitet Adžibadem pluća melanom
@MarkoodMorave @acibademuniv @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima