Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zlatni kotlić Vakupa 2016

rss

15.08.2016. Mladen Jovanović

Sada već tradicionalna manifestacija, „Zlatni kotlić Vakupa“ održana je u nedelju 14. avgusta, po treći put u Vakupu, selu koje se naslanja na jugoistočni deo Aleksinca.

Zlatni kotlić Vakupa 2016

Po rečima Radomora Stefanovića, predsednika MZ „Vakup“ i predsednika organizacionog odbora ove manifestacije, u spremanju raznih specijaliteta u kotliću učestvovalo je 15 ekipa iz Vakupa, Aleksinca, Niša, Trnjana, Zemuna, Beograda, Svrljiga, Plužina i Sombora, a sam skup posetilo je preko 400 ljubitelja dobrog kuvanja i zabave iz Aleksinca i okoline.

Specijalni gosti bili su pobednici takmičenja u vučenju konopca na prethodnoj Belmužijadi, iz sela Plužina kraj Svrljiga, koji nisu propustili priliku da svojim domaćinima i ostalim gostima pripreme i svoj specijalitet  - belmuž.

Takođe, jedan od učesnika je bio i Zoran Jonjoš iz Beograda, međunarodni sudija u streljaštvu koji je i prethodnih godina posećivao ovu manifestaciju.

Po rečima glavnog kordinatora i pokretača skupa kraj Moravice, Zorana Miljkovića Šokija, motiv da se u Vakupu održava ovakva manifestacije je bio taj da selo ne bude prepoznatiljivo samo po kulturno umetničkom društvu i velikom broju stabala duda, već i po ovako zanimljivom takmičenju.

Prvo mesto u kuvanju gulaša pripalo je Dejanu Jovanoviću Bakalei iz Vakupa, drugo mesto zauzeo je Zlatko  Matešić iz Sombora, a treća pozicija pripala je Draganu Mitrakoviću iz Zemuna.

Takmičenje je podržala Opštinska organizacija za turizam i sport (OTIS) Aleksinca. Direktorka OTIS-a, Milena Maksimović, istakla je da je MZ „Vakup“ zaslužila podršku opštine višegodišnjim učestvovanjem u svim kulturnim aktivnostima u Aleksincu koje su bile vezane za razvoj seoskog turizma, seoske sportske ige i susrete sela. Gospođa Maksimović je naglasila da će Vakupčani biti učesnici i sledećih Seoskih olimpiskih igara, koje u septembru organizuje Savez za rekreativni sport Republike Srbije.

Među sponzorima takmičenja našli su se i „Ribarstvo“ Bački Jarak, kao i poznati aleksinački trgovac Bora „Džula“, koji je pobedniku poklonio „Zlatni kotlić“.

Nadamo se da će ova manifestacija sledeće godine imati još veći broj takmičara i posetilaca, dodaju organizatori.


# Milena Maksimović Vakup kotlić Zlatni kotlić Radomir Stefanović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima