Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Žedni pored vode

rss

28.04.2011. Izvor: RTS

Žitelji sela Draževac kod Aleksinca zbog dotrajalosti vodovoda ostali su bez zdrave pijaće vode. Vodovod su meštani ovog sela napravili pre 35 godina, kada su odbili da njihova vodovodna mreža postane deo Aleksinačke.

Snimci iz sela Draževac kod Aleksinca

Pre punih 35 godina, žitelji sela Draževac kod Aleksinca sami su napravili vodovod pri čemu su odbili da njihova vodovodna mreža postane deo Aleksinačke. Zbog dotrajalosti vodovoda ostali su bez zdrave pijaće vode.

Domaćinstvo Mirka Nikolića samo je jedno od 192 priključena na seoski vodovod koje već nekoliko meseci nema vodu za piće.

"Vodu nosimo iz komšiluka, jer je nemamo već šest meseci. Planiram da pobijem cev, jer ako ne pobijem cev vode više neće biti pošto Mesna zajednica nije agilna da to odradi", kaže Mirko Nikolić.

Rada Vukadinović iz Draževca kaže da je celo selo odgovorno za nestašicu vode.

Od 1987. godine meštani su prestali da plaćaju vodu, pa para za popravku sve češćih kvarova nema. Meštani su, kažu, spremni da plaćaju, ali da naplatu treba da organizuje Mesna zajednica.

Predsednik Mesne zajednice Jovica Dragutinović kaže, da mu nije pošlo za rukom da prikupi novac ni za popravku poslednjeg kvara.

"Svakom je data uplatnica da može da uplati novac za popravku. Samo četvoro meštana je uplatilo 4.000 dinara, a potrebno je od 30 do 40 hiljada dinara za popravku", kaže Dragutinović.

Meštanin Draževca Jovica Marković kaže da je u selu opšte rasulo.

Kao i domaćinstva, vodom se putem hidrofora snabdeva i ovdašnja ambulanta. Zbog hemijske neispravnosti, prema rečima lekara, takva voda nije preporučljiva za piće pogotovo zbog velikog broja septičkih jama.

"Mi imamo već nekoliko pacijenata koji su umrli na dijalizi. Imamo nove pacijente sa bubrežnom insuficijencijom", kaže Slađana Rajković iz ambulante.

Kaptaža draževačkog vodovoda polako se urušava. Bazeni draževačkog vodovoda trenutno su prazni, a voda iz kaptaže odlazi u Belobrešku reku. Na samo 50 metara od tih bazena nalazi se divlja deponija.


# Draževac vodovod mesna zajednica
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima