Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Za sada nema opasnosti od izlivanja Bovanskog jezera

rss

16.05.2014. Radio Aleksinac

U ovom trenutku u Bovansko jezero iz Moravice i Jošanjičke reke dotiče oko 30 kubika vode, ali se istovremeno u Moravicu, nizvodno od brane, ispušta oko 15 kubika vode, izjavio je za Radio Aleksinac inženjer Sveta Ranđelović.

Za sada nema opasnosti od izlivanja Bovanskog jezera

Nivo akumulacije raste između sedam i osam santimetara na sat, a kako do preliva ima oko četiri metra rezervnog prostora, naredna tri ili četiri dana nema bojazni od izlivanja Bovanskog jezera bez obzira na obilnije padavine koje se najavljuju.

Iako akumulacija ovaj poplavni talas, bar za sada, može da prihvati, problem predstavljaju bujice i potoci nizvodno od brane koji se izlivaju i plave naseljena mesta i oranice, ali i povećavaju nivo Moravice. Narednih dana će nekoliko objekata biti ugroženo i to uglavnom onih koji su u ulicama Južnomoravskih brigada i u Zadružnoj, a koji su izgrađeni u vodotoku reke.

 

Proglašena vanredna situacija na teritoriji opštine Aleksinac

Štab za vanredne situacije opštine Aleksinac na jučerašnjoj sednici doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji čitave opštine. Ova odluka usledila je zbog opasnosti od pojave bujučnih vodotokova, jer su se brojne manje reke i potoci u selima naše opštine već izlili ili postoji opasnost od njihovog izlivanja.

Najkritičnija situacija u ovom trenutku je u selu Mozgovu, gde se mozgovačka reka izlila, odnela put i dve bandere Telekoma Srbije, a nekoliko domaćinstava odsekla od ostatka sela. Pored Mozgova, kritično je i u selima Katun i Stanci, gde su potoci blizu izlivanja. U Crnoj Travi se aktiviralo klizište, pa je ugrožena jedna kuća. Južna Morava je za sada u svom koritu, ali se očekuje povećanje njenog vodostaja narednih dana.

 

Na vanredno sazvanom kriznom štabu izveštaje su podnele službe koje su aktivne u ovakvim situacijama. Direktor Javnog preduzeća za puteve obavestio je članove Štaba da je uvedeno dežurstvo, kao i da su u svakom trenutku spremna četiri kamiona i dve mašine, a obezbeđeno je 1000 džakova i pesak.

Direktor Vodovoda je istakao da je nivo vode na Bovanskom jezeru za sada na granici, kao i da se trenutno ispušta 14 kubika vode, tako da problema neće biti čak iako se ovakve padavine nastave i u naredna tri dana.

Problema će međutim biti sa strujom, jer je smanjena proizvodnja električne energije za 15 procenata. O rasporedu i trajanju planskih isključenja, koja se očekuju već od popodneva, građani će detaljnije biti obavešteni putem medija, poručuju iz Štaba za vanredne situacije opštine Aleksinac.

 


# Južna Morava Bovansko jezero Katun poplava Radio Aleksinac štab za vanredne situacije vanredna situacija
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima