Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Većnici stopirali odluku o kupovini poljoprivrednog zemljišta od Vojske Srbije

rss

16.11.2015. Radio Aleksinac

Članovi Opštinskog veća Opštine Aleksinac su podržali Nacrt odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor u javnoj svojini, kojim se reguliše postupak oglašavanja ako se ne nađu zainteresovani u četiri i više poziva.

Većnici stopirali odluku o kupovini poljoprivrednog zemljišta od Vojske Srbije

Ukoliko dođe do takve situacije, oglašeni lokal se može izdati neposrednom pogodbom, ali njegova cena ne sme da bude manja od 50 procenata tržišne visine zakupnine.

Takođe, novim predlogom neće biti ustupanja poslovnog prostora besplatno, pa će humanitarne i ostale društvene organizacije morati da plaćaju zakupninu u visini od 20 posto od tržišne vrednosti. Početna zakupnina za lokale kretaće se od 90 dinara po metru kvadratnom u četvrtoj zoni do 450 dinara u prvoj, odnosno za magacine od 45 do 200 dinara, a za garaže od 25 dinara po metru kvadratnom na mesečnom nivou u četvrtoj zoni do 120 dinara u prvoj zoni. Ova odluka biće validna kada dobije zeleno svetlo i od opštinskog parlamenta. 

Odbornici SO Aleksinac izjašnjavaće se i o Odluci o obustavljanju postupka prava svojine na nepokretnosti uz nadoknadu od Republike Srbije, odnosno Ministarstva odbrane. Aleksinačka lokalna samouprava je ranije donela odluku da kupi od vojske, po veoma povoljnim uslovima, poljoprivredno zemljište u okolini Aleksinca i isto je nameravala da ponudi u zakup zainteresovanim subjektima za unapređenje voćarske proizvodnje. U međuvremenu Ministarstvo odbrane je obavestilo Opštinu Aleksnac da je došlo do korigovanja cena i da lokalna samouprava može uz naknadu da dobije pravo korišćenja, što je po zakonu, a ne da zemljište bude u njenoj svojini. U tom slučaju lokalna samouprava ne bi mogla samostalno i u potpunosti da raspolaže pomenutom imovinom. Ovi razlozi su opredelili većnike da se izjasne za obustavu postupka preuzimanja pomenutog zemljišta.

Opštinska vlada usvojila je cenovnik Javnog preduzeća za puteve i stambeno komunalnu delatnost Opštine Aleksinac za usluge zimskog održavanja lokalnih puteva, ulica i javnih površina. Takođe, izglasan je cenovnik JKP „Komunalne usluge“ za radove koji bi se izvodili na uklanjanju divljih deponija. Po tom cenovniku, bez PDV-a, radni sat nekvalifikovanog radnika je 440 dinara, a najskuplji je rad buldožera, 6.000 dinara.

Opštinsko veće je usvojilo i Zaključak o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2016. godinu u Opštini Aleksinac. Prilikom odgovaranja na pitanja većnika Ivan Obradović, načelnik Odeljenja za utvrđivanje, naplatu i kontrolu javnih prihoda, rekao je da će poreska opterećenja za pomenutu imovinu građana biti ista kao i do sada, samo što je drugačiji obračun zaduženja, a značajnog povećanja poreza neće biti ni za privredne subjekte.

Današnja sednica Opštinske vlade za neke sportske kolektive bila je i srećna, pošto su dobili dodatna sredstva iz budžeta. Zbog odustajanja od takmičenja Ženskog rukometnog kluba „Aleksinac“ bilo je neraspoređenih 200 hiljada dinara, koje su po pola pripale muškom rukometnom klubu i Odbojkaškom klubu „Dalko“.

I ovo zasednje Opštinskog veća nije moglo da prođe bez vansudskog poravnjanja zbog ujeda pasa lutalica, pa je i ovom prilikom prihvaćeno nekoliko predloga.


# opštinsko veće Komunalne usluge JP radni sat Ministarstvo odbrane SO Aleksinac
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima