Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Burna sednica SO Aleksinac oko budžeta

rss

25.03.2013. izvor: Radio Aleksinac

Usvojen rebalans budžeta za 2013. godinu

Nije prošao predlog opozicije za finansiranje narodne kuhinje i provoza za najsiromašnije

Ostavke su podnele odbornice Jasmina Jeftić (DSS) i Aleksandra Simić (SNS)

Burna sednica SO Aleksinac oko budžeta

U prvom delu današnjeg skupštinskog zasedanja izdvojile su se dve teme oko kojih su odbornici utrošili najviše vremena. Jedna je vezana za amadman odborničke grupe DSS, koji je podnet na Predlog odluke o izmenama i dopunama budžeta opštine Aleksinac za 2013 godinu.

Demokratska stranka Srbije zatražila je da se izmenama i dopunom budžeta obezbede sredstva u visini od 19.496.608 dinara za otvaranje narodne kuhinje u Aleksincu i 15 miliona za subvecionisanje besplatnog javnog prevoza za stara lica, penzionere, trudnice i osobe sa invaliditetom.

Vladajuća većina i opštinska vlada su odbacili ovaj amandman uz obrazloženje da trenutno pregovori sa „Niš-ekspresom“ ne teku povoljno po opštinu, jer ovaj prevoznik za te usluge traži znatno više nego što je aktuelna vlast spremna da izdvoji iz budžeta. Naš izvor u penzionerskoj organizaciji kaže da je „Niš ekspres“ tražio 28 miliona.

Predsednik opštine Nenad Stanković iz SNS-a komentarišući ovaj amandman DSS napomenuo je da oni, vladajuća većina, i dalje ne odustaju do realizacije ideje o subvecionisanom javnom prevozu za pojedine kategorije, ali da lokalna samouprava ne može da prihvati ponuđenu cenu. On je podnosiocima amandmana zamerio što su predložili da se sredstva obezbede tako što će se manje sredstava izdvojiti za osnovno obrazovanje, sport i za sređivanje opštinskog dvorišta, a ceo pokušaj je okarekterisao kao politički, upitavši zašto DSS ove predloge nije ugradila u opštinski budžet prethodnih godina kada ga je kreirala.Šef odborničke grupe DSS-a  Dragoslav Radojković odgovorio je da tada nisu imali toliko veliki budžet od preko milijardu dinara.

Na kraju je usvojen rebalans budžeta za 2013. godinu u  obliku koji je predložila vladajuća većina pa je planirano da se u opštinsku kasu slije 1.407.737.832 dinara, što je povećanje za 31.674.832 dinara. Višak novca raspodeliće se osnovnom i srednjem obrazovanju, Opštinskoj upravi i mesnim zajednicama.

Skupštinsko zasedanje u ovom delu sednice obeležilo je izlaganje odbornika DS-a Aleksandra Kuzmanovića, koji je citirao predizborne govore aktuelnog predsednika opštine Nenada Stankovića, upitavši zašto je tada tako govorio, a sada radi suprotno. Predsednik Stanković je u odgovoru napomenuo da neka pitanja koja su mu postavljena nisu u njegovoj i u nadležnosti opštine, što bi po njegovom mišljenju odbornik Kuzmanović trebalo da zna.

Prilikom razmatranja izveštaja o radu Opštinske uprave za prošlu godinu, odbornici DSS-a su optužili aktuelnu vlast da su zbog političke pripadnbosti otpustili troje radnika Opštinske uprave, članova ove stranke, a jednog proglasili za tehnološki višak. Načelnik opštinske uprave Dejan Milošević je kazao da su ovi radnici dobili otkaz jer je upravna ispektorka našla nepravilnosti prilikom zapošljavanja istih.

 

Dve sednice Opštinskog veća u jednom danu

U skupštinskim analima će ostati zabeleženo i to da su danas održane dve sednice Opštinske vlade, jedna jutros pre zasedanja opštinskog parlamenta, a druga u toku rada Skupštine. Na jutarnjoj sednici Opštinskog veća odbačen je amandmant DSS-a o narodnoj kuhinji i subvencionisanju javnog prevoza za određene kategorije stanovnika, a na drugoj sednici podržani su predlozi za povećanje izdvajanja za sport, zbog finansiranja zdravstvenih pregleda igrača, za participaciju u trajnom zbrinjavanju izbeglih lica, kao i predlozi vezani za investiciona ulaganja u školstvo.

Takođe, ostavka odbornice DSS-a Jasmine Jeftić je događaj koji će uticati na budući parlematarni život u opštinskoj skupštini, pošto je najverovatnije da  će se u skupštinsku klupu vratiti bivši predsednik opštine Ivan Dimić (DSS). Na ovoj sednici ostavku je podnela i odbornica SNS-a Aleksandra Simić, aktuelna glavna i odgovorna urednica opštineke televizije ALT.

Dosta negodovanja kod opozicionih odbornika izazvalo je i saznanje da je aktuelni sekretar SO Aleksinac Danijela Petković Dimitrijević zatražila da joj se angažovanje u izradi Akcionog plana zapošljavanja plaća kao dodatni rad, u visini od 20 odsto njene plate, što iznosi neto 16.000 dinara. Član Admistrativno-mandatne komisije Goran Petković iz DS-a je upozorio da nema specifikacije obavljenih poslova i smatra da je skoro u celosti ovaj plan prepisan od prošle godine.


Očito da posle ove sednice političke tenzije neće biti ništa manje nego ranije, a možda nas očekuje i period političkih razmirica i ostalog što ide uz takvu atmosferu.

Ninoslav Miljković


# predsednik opštine Dragoslav Radojković Aleksandar Kuzmanović Dejan Milošević Jasmina Jeftić Aleksandra Simić Ivan Dimić narodna kuhinja Niš ekspres Goran Petković budžet Danijela Petković Nenad Stanković Ninoslav Miljković tehnološki višak SO Aleksinac
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima