Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Tragediju smenila beda

rss

06.08.2012. Izvor: RTS

Otac tragično nastradalog Marka Ristića koji je, posle dva meseca potrage, pronađen u Moravici, ima još dvoje dece koja su u hraniteljskim porodicama, jer ih je majka napustila 2003. godine. Posle svega što se desilo on je bez posla i u dugovima.

Tragediju smenila beda

Dva meseca trajala je potraga za jedanaestogodišnjim Markom Ristićem iz Aleksinca, čije je telo pronađeno u reci Moravici.

Ta tragedija skrenula je pažnju na život porodice nesrećnog dečaka. Otac pokojnog Marka, Slađan Ristić, ima još dvoje dece koja su u hraniteljskim porodicama.

Majka ih je napustila 2003. godine, a tridesetsedmogodišnji Slađan, od Markove smrti, živi sam u kući u Aleksinačkim rudnicima.

"Pomagali su mi ljudi odavde, naši meštani", kaže Slađan Ristić, "svi javni mediji, jedna fotkopirnica iz Aleksinca i delimično Centar za socijalni rad."

Slađan je nezaposlen, poslednji ozbiljan posao morao je da napusti kada je Marko zbog pogoršanja bolesti vraćen iz hraniteljske porodice.

Centar za socijalni rad u Aleksincu je u tom periodu pomagao, ali sada su Slađanova prava drugačija.

Bio je korisnik novčane socijalne pomoći do 30. juna 2012. godine, navodi socijalna radnica Mirjana Damjanović: "Sada ima pauzu do septembra, jer po zakonu tu pomoć, kao radno sposobno lice, u kalendarskoj godini može da koristi devet meseci.

Dugovi su se nagomilali još od potrage, sada Slađan želi da Marku podigne pristojan spomenik.

"Ljut sam na samog sebe, jer da u ovim godinama budem bez posla - to je malo nelogično", kaže Ristić, "ali i na sistem u državi, jer ne mogu da verujem da nema ama baš nijedno radno mesto."

U opštini Aleksinac, sa stopom nezaposlenosti od 40 odsto, posao traži više od sedam hiljada ljudi.


Komentara: 0


# Centar za socijalni rad
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}