Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Tradicionalno plivanje za bogojavljanski krst na Južnoj Moravi kod Katuna

rss

19.01.2015. Radio Aleksinac

U tradicionalnom bogojavljanskom plivanju na Južnoj Moravi kod Katuna, od osam plivača, prvi je do časnog krsta stigao Bojan Stanković iz Aleksinca, a drugo mesto je zauzeo Nebojša Cenić iz Tešice, kome je ovo treće učešće i koji je i ranijih godina bio među pobednicima.
Treći je do krsta stigao građevinski radnik iz Glogovice Saša Marinković.

Tradicionalno plivanje za bogojavljanski krst na Južnoj Moravi kod Katuna

Za časni krst još su plivali i Aleksandar Nikolić iz Niša, poreklom iz Katuna, Nebojša Gijić, Vladan Jović i Miloš Nikić iz Aleksinca, kao i Igor Dinić iz Žitkovca. Najbolji plivači nagrađeni su peharima koje je obezbedila Skupština opštine Aleksinac, a koje im je, u ime lokalne samouprave, uručio načelnik Odeljenja za opštu i društvene delatnosti Dragan Jovanović.

Posle liturgije i plivanja za bogojavljanski krst u porti crkve Sveti Prokopije u Katunu učesnici i svi prisutni gosti su mogli da probaju roštilj, kao i kuvani kupus sa suvim rebrima, specijalitet koji je za ovu priliku spremio mladi aleksinački kuvar Lazar Lukić, inače učenik srednje ugostiteljske škole u Soko Banji.

Plivanje za časni krst u Katunu organizovala je Crkvena opština Stanci, a kako saznajemo od tamošnjeg sveštenika Stefana Milanovića, ovo je treća godina za redom da se manifestacija održava. Milanović je izrazio i zadovoljstvo što je iz godine u godinu broj učesnika, kao i posetilaca sve veći.

Veruje se i da se na Bogojavljanje, u ponoć, „otvaraju nebesa“ i da se tada svaka želja može ispuniti. Bogojavljanjem se završava božićno svetkovanje, a danas se osvećuje i takozvana bogojavljanska voda, za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna.


# Južna Morava opština Tešica Katun Glogovica plivanje škole Pravoslavlje hrišćanstvo Bogojavljenje krst Bojan Stanković Nebojša Cenić Saša Marinković Stanci Dragan Jovanović Miloš Nikić Nebojša Gijić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima