Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Šteta 40 miliona evra (video)

rss

26.06.2011. Izvor: RTS, Aleksinac.NET

Materijalna šteta, pričinjena posle nevremena koje je pogodilo Srbiju, iznosi nešto manje od 40 miliona evra, rekao Ivica Dačić. Najteža situacija u okolini Aleksinca gde stanovništvo već dva dana nema struju, a bilo je i problema sa vodom.

Šteta koju su pretrpeli gradovi i sela u Srbiji pogođeni nevremenom procenjije se na nešto manje od 40 miliona evra. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je, prilikom posete Kruševcu, rekao da je reč o prvim procenama Republičkog štaba za vanredne situacije, ukazavši da su najveću štetu pretrpeli poljoprivrednici.

Ministar je naglasio da država u saradnji sa gradovima i opštinama treba da pronađe način kako bi svi kojima je grad naneo štetu bili obeštećeni.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da će tačna cifra biti poznata u narednim danima i da će ti podaci biće dostavljeni vladinoj komisiji za naknadu štete od elementarnih nepogoda.

U ovom trenutku je, kaže Marić, prioritet normalizacija snabdevanja električnom energijom u opštini Aleksinac.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić naglasio je da je prioritet nadležnih normalizacija snabdevanja električnom energijom opštine Aleksinac, gde je nevreme oštetilo po četiri stuba dalekovoda iz pravca Kruševca i Niša.

- Svega jedna četvrtina te opštine ima struju. Pokušavamo na sve moguće načine da u kontaktima sa ljudima iz EPS-a obezbedimo da se protok ka Aleksincu poveća - naglasio je Marić, i dodao da građani Aleksinca neće dobiti struju bar u naredna tri do četiri dana.

"Sigurno je da svi građani Aleksinca neće dobiti struju bar u naredna tri do četiri dana, a i to je vrlo optimistična prognoza", naglasio je Marić.

Struja se isporučuje samo prioritetima - bolnicama, policiji i vodovodu, dok građani struju dobijaju tek na dva sata dnevno. Stanovnici Aleksinca imaju problem i sa hranom, jer je najveća pekara ostala bez struje.

"Pet hiljada hektara je potpuno uništeno, a još 5.000 hektara je uništeno 30 do 50 odsto. Međutim, sve to nije toliko važno, koliko je izražen problem sa strujom. Čini mi se da bi EPS i izvođači mogli da učine mnogo više", rekao je predsednik opštine Aleksinac Ivan Dimić.

 

Bez novih oluja do kraja leta

Meteorolozi kažu da se do kraja leta neće ponoviti vremenska nepogoda ovakvih razmera. U Aleksincu neće biti struje još najmanje tri-četiri dana. Stradali usevi...

Stručnjaci objašnjavaju da su jaka kiša, pljuskovi i grad karakteristični za maj i jun, dok su ovakve vremenske nepogode ređe u toku jula i avgusta. U „Veder tu ambrela" kažu da se klima u Srbiji ne menja već da imamo samo manja kolebanja i odstupanja od prosečnih vremenskih prilika za određeno doba godine. Oni najavljuju za četvrtak prodor hladne mase sa zapada, ali kažu da će promena vremena biti znatno blaža.

- Biće grmljavine, ali vremenske nepogode neće biti takve jačine kao što je bilo prošlog petka. Tada je hladna vazdušna masa došla sa severozapada i zbog prelaska preko pregrejanog tla Srbije, na kome su vladale tropske temperature, došlo je do nevremena - objašnjavaju u „Veder tu ambrela".

Meteorolog Časlav Stanojević iz RHMZ kaže da se svake godine u drugoj polovini juna dešavaju slične nepogode.

- Uvek su najviše pogođeni isti krajevi, zapad i centralna Srbija, a nepogode su nešto blaže ili jače nego ova koju smo nedavno imali. Jun je takav mesec, dosta je nestabilan - navodi Stanojević.


Rod manji i do 50 odsto

 

Ekspert za agroekonomiju, profesor Miladin Ševarlić, naglašava da su se i ranije dešavale ovakve vremenske nepogode.

- Naravno, za svakog poljoprivrednika kog ovako nešto zadesi dogodi se tragedija jer izgubi ceo rod. Ovde se postavlja pitanje da li je protivgradni sistem mogao intenzivnije da deluje. Pričinjena je ogromna šteta. Malinjaci se dobro regenerišu, pa će sledeće godine rod biti manji za oko 30 do 40 odsto. Veće posledice imaće rod jabuka i šljiva, koje će sledeće godine podbaciti za čak 50 odsto - objašnjava Ševarlić, i dodaje da je zbog ovakvih nepogoda važno apelovati na poljoprivrednike da počnu da osiguravaju svoje useve.

 

video...

Komentara: 0


# predsednik opštine Ivan Dimić Ivica Dačić Predrag Marić šteta
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}